Foto: Martin Ahven
Repliik
10. märts 2020, 12:13

Sotsiaalministeerium: reisija temperatuurimõõtmisest keelduda ei saa (1)

Kas inimesel on õigus keelduda temperatuuri mõõtmisest ja on olemas võimalus mööduda kaamerast ilma, et teda üle mõõdetaks?

Ragnar Vaiknemets, sotsiaalministeeriumi nõunik: Vabariigi valitsus toetas 2. märtsil toimunud istungil sotsiaalminister Tanel Kiige eksperttöörüma ettepanekut paigaldada ühe täiendava meetmena koroonaviiruse leviku ohu vähendamiseks Tallinna lennujaama ja sadamasse termokaamerad. Kehatemperatuuri mõõtmine toimub kooskõlas nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse (§ 22 lg 5) ja korrakaitseseadusega (§ 34). Esialgsest temperatuuri mõõtmisest inimene keelduda ei saa, kuna see on vajalik võimaliku epideemia ohu väljaselgitamiseks ja tõrjumiseks. Samas teavitatakse nii laevas enne randumist kui lennukis maandumisel kõiki reisijaid, et sadamas/lennujaamas toimub automaatne kehatemperatuuri mõõtmine.

Kas kehatemperatuuri mõõtmine ei liigitu terviseandmete alla, mida mõõta ja näitudega tutvuda tohib teha vaid inimese loal?

Ragnar Vaiknemets: Kehatemperatuuriandmed, mis on seostatavad konkreetse inimesega, on terviseandmed. Epideemia ohu väljaselgitamiseks ja tõrjumiseks on selliste andmete töötlemine lubatud isikuandmete kaitse üldmääruse ja siseriiklike õigusaktide alusel (KorS, NETS). Seega ei ole inimese nõusolek asjakohane ega vajalik.

Kas kaamera taga tutvub inimeste kehatemperatuuridega meditsiinitöötaja või mõni suvaline töötaja?

Ragnar Vaiknemets: Tegemist ei ole tervishoiuteenuse osutamisega, seega ei pea kaamera tulemusi jälgima tervishoiutöötajad.

Kas kaamera pilti koos terviseandmetega salvestatakse ja kellel on ligipääs neile andmetele?

Ragnar Vaiknemets: Termokaameraga salvestatud terviseandmeid kuhugi ei edastata. Automaatselt salvestatud pilte kasutatakse vaid kohapeal ülesande täitmiseks. Temperatuurinäitude alusel tehakse kohapeal otsus, millistele reisijatele pakkuda täiendavat tervisenõustamist. Ühelgi muul eesmärgil automaatselt salvestunud andmeid ei kasutata. Kohapealse tervisespetsialisti poole võib nõu küsimiseks pöörduda soovi korral iga reisija, kes soovib saada täpsemat infot oma terviseseisundi ja selle jälgimise kohta.

Kes on mõõtjaks juriidilises mõttes - on see riik, sadam või lennujaam kui firmad vmt?

Ragnar Vaiknemets: Konkreetset meedet kohaldatakse Politsei- ja Piirivalveameti juhtimisel, kellel on õigus kaasata vajalikku abijõudu.

Kellele kuuluvad termokaamera fikseeritud temperatuuriandmed?

Ragnar Vaiknemets: Tegemist on andmetega, mis tekivad avaliku ülesande täitmise käigus ning kuuluvad laiemas mõttes riigile, kitsamalt asutusele, kes konkreetset avalikku ülesannet täidab. Arvestades koroonaviiruse levikuga seotud epidemioloogilist olukorda maailmas ja Euroopas ning terviseameti hinnangut, et risk haiguse Eestisse sissetoomiseks on väga kõrge on inimesed seni nii lennujaamas kui sadamas olnud ülimalt koostööaltid ja mõistvad. Suur huvi on olnud jagatavate infomaterjalide vastu, samuti on inimesed vastuvõtlikud nõuannetele enda ja oma lähedaste tervise hoidmiseks reisilt saabumise järgsel perioodil.