Xi Jinping vestles Wuhanis videosilla kaudu ka ühe haigla arstide ja patsientidega. Foto: ZUMAPRESS/Scanpix
Maailm
10. märts 2020, 15:30

Avaldatud 12.40, uuendatud 15.30

LOOTUSKIIR: kas Hiina on koroonaviirust seljatamas? (1)

Hiina riigipea Xi Jinping käis teisipäeval koroonaviiruse SARS-CoV-2 leviku epitsentris Wuhanis. Presidendi külaskäiku peetakse märgiks, et olukord Wuhanis hakkab tõepoolest paranema.

11 miljoni elanikuga Wuhan on olnud ranges karantiinis alates 23. jaanuarist ja veel ei ole teada, kui kaua karantiin veel kestab. Siiski anti teisipäeval teada, et tervete inimeste liikumispiiranguid Wuhanis ja Hubei provintsis leevendati.

Tänaseks on suletud ka Wuhanis kiirkorras rajatud 16 ajutist haiglat, milles hoiti 12 000 kergemate haigusnähtudega patsienti. 

XI Jinping Wuhanis. Foto: Facebook.com/PeoplesDaily

Lootust sisendab ametlik statistika, mille järgi lisandus Hiinas viimase ööpäeva jooksul vaid 26 uut haigusjuhtumit ning suri 17 patsienti. Kokku on Hiinas diagnoositud 80 757 nakatunut. Neist on paranenud 60 106 ja surnud 3136 inimest. Ka Lõuna-Koreas vähenes uute nakatunute ja surnute arv. Esmaspäeval lisandus 131 haigestunut, mis viimase kahe nädala jooksul väikseim arv. Surmajuhtumeid registreeriti vaid üks. Kokku on Lõuna-Koreas 7513 nakatunut ning Covid-19 haigusesse on surnud 54 inimest. 

Kõige hullem on praegu olukord Itaalias ja Iraanis, kus koroonaviirus levib jätkuvalt hoogsalt. Teisipäeva pärastlõunal lähenes Itaalias nakatunute arv 10 000-le ning surnud oli ligi 500 patsienti. Seetõttu laiendati Itaalia valitsuse otsusel karantiini kogu riigile. Itaalia peaminister Giuseppe Conte rõhutas, et parim, mida inimesed teha saavad, on püsida kodus. 

Muret teeb ka viiruse kiire levik Prantsusmaal, Saksamaal ja Hispaanias. Kõigis nendes on kaugelt üle tuhande nakatunu.