Põhja-Itaalia linnade tänavad on juba mõnda aega täiesti tühjad.Foto: Reuters/Scanpix
Eesti uudised
12. märts 2020, 16:59

Põhja-Itaalias elav eestlane: siin toimuv on õudne, haiglates pole ruumi. Ranged meetmed on vajalikud

Põhja-Itaalias Lombardias elav eestlanna Maria Larionova kirjeldab oma Facebooki-postis kohapealset kriitilist olukorda. Kõik haiglad on ülekoormatud, arstid peavad tegema patsientide hulgast valiku. Ohus on ka noored inimesed.

„Meie peade kohal lendab mitu koda päevas hädaabihelikopter, et kriitilises seisus inimesi haiglase transportida,“ kirjutab Larionova. Valik, keda eelisjärjekorras ravida, tehakse vanuse põhjal. Sealjuures ei maksa tema sõnul arvata, et noored võiksid end kindlamalt tunda. „Kuigi suremus on vanainimeste seas kõrgem, siis ka noored võivad seda haigust väga tõsiselt põdeda ning vajavad hingamisaparaadi abi. Raskemal korral on neid tänaseks tabanud ka surm.“

Eestlane kiidab Itaaliat väga tõhusa töö eest viiruse leviku tõkestamisel. Terve riigi sulgemine karantiini oli tema sõnul ainuõige otsus.

Kuigi Eesti nii rangeid meetmeid ei kasuta, oleks see vajalik ka Larionova hinnangul. Ta soovitab mitte alahinnata ohtu, nagu tegid seda itaallased. „Ärge oodake, kuni riik otsustab drastiliste meetmete üle,“ soovitab ta. Kes saagu, püsigu kodudes ning liikugu äärmisel vajadusel vaid toidupoodi. „Täna ütled, et jah, mina nagunii ei nakatu, aga homme võib muutuda asi ka sinu jaoks!“ ütleb eestlane.

Larionova perekond püsib oma mägimajas ning käib sealt väljas ainult äärmisel vajadusel, kas toidupoes või apteegis. Isegi ämmale ei minda igaks juhuks külla, kuna ta juba vanas eas. Töö tehakse arvutitest.

Poodides on seis naise sõnul korras – kraami jagub ning Milaanos saab asju ka koju tellida. Koju on nad seni igaks juhuks varunud vaid kuivaineid.