Eakatel inimestl on mõistlik teistest eemale hoida. Foto: Vida Press
Hea nõu
16. märts 2020, 11:40

EAKAD EI TAJU OHTU! Perearst Piret Rospu: mul on nende pärast tõsine mure (2)

Praegu korrutatakse lausa tüütuseni, et koroonaviirusega nakatumise suurim riskigrupp on eakamad inimesed. On see siis infopuudusest või muust, kuid kahjuks ei oska just nemad sageli ohtu tajuda. „Igatahes eelmise nädala lõpus tundus, et eakatele endile ei taha see arusaamine hästi kohale jõuda, et nemad võivad reaalselt ohustatud olla, “ tõdeb perearst Piret Rospu.

Piret Rospule tundub, et paljudel on selline suhtumine, et „olen elus juba nii palju köhaga haigusi põdenud, et kui raske see nüüd ka olla saab“. Kuid selline suhtumine on perearsti sõnul väga ohtlik! Väga vale on hoiak, et mis see köha ikka on. „ Mul on eakate pärast tõsine mure. See on vanainimeste jaoks ikkagi kahepoolse ulatusliku kopsupõletiku viirus,“ hoiatab Rospu. 

"Praegu on aeg, kus sotsiaalne isolatsioon on kõige tõhusam meede,“ soovitab perearst Piret Rospu. Foto: Erakogu

Veel möödunud nädalal planeerisid eakamad veel hoolega küll sünnipäevi, juubeleid ja teisi kokkusaamisi. „ Kas tõesti? “ imestab Rospu. „Hullud! “ on ta emotsionaalselt otsekohene ja ütleb, et eakate üritused tuleb otsekohe ära jätta

"Korraldage oma pere elu nii, et teile kallid eakad ei peaks kodust väljas käima (või siis ei peaks oma aiast kaugemale minema)," soovitab perearst noorematele. "Viige toit neile koju, ärge andek neile haigeid lapsi hoida, perearstiga saab palju asju telefoni teel korda ajada. Digiretsepte saavad pereliikmed välja osta, kui neil on vanaema-vanaisa isikukood olemas."

Ega ka kõik nooremad mõista, et kui on vaja kodus olla, siis see tähendabki, et tuleb kodus püsida. „ Jah, meil siin ka ikka veel küsivad, et ma muidu olen kodus, aga õhtuti on see või teine väike tööots, kas ma seda võin ikka teha?" kirjeldab Rospu.

„ Ei, ei või!“ ütleb perearst. „Püsige kodus. Praegu ei ole see aeg, kus hästi tubli olla ja ise hakkama saada. Praegu on aeg, kus sotsiaalne isolatsioon on kõige tõhusam meede.“ Neil, kes peavad tööl käima, soovitab ta vältida kõiki ebavajalikke kontakte.

Loe SIIT perearsti seltsi juhendit, kuidad tagada, et meie vanaemad ja vanaisad elaksid viiruspuhangu tervelt üle.

Nende juhendis on fookus 60aastastel ja eakamatel, kusjuures eriti suured on riskid üle 80aastaste inimeste hulgas. Perearstide selts palub nende soovituste rakendamisse suhtuda äärmise tõsidusega.