Põhja-Eesti Regionaalhaigla ülemarst Peep Talving ja õendusdirektor Aleksei Gaidajenko uut osakonda üle vaatamasFoto: PERH
Eesti uudised
23. märts 2020, 19:57

PERHi koroonaosakond pole veel tööle hakanud, juba planeeritakse teist (2)

Möödunud nädalal rajas Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) spetsiaalselt koronapatsientide raviks loodud COVID osakonna, kus 37 voodikohta. Esmaspäeva pärastlõunase seisuga on PERHis aga vaid kaks haiglaravi vajavat patsienti ning uus osakond pole veel kasutust leidnud.

37 voodikohast üheksa on vajadusel teise astme intensiivraviks. „Osakonda paigutatakse laboratoorselt kinnitatud COVID-19 diagnoosiga patsiendid, kes vajavad kaasuvatest haigustest lähtuvalt kõrgema etapi haiglaravi, kuid mitte kolmanda ehk kõrgema astme intensiivravi,“ ütles möödunud nädalal PERHi ülemarst prof Peep Talving. „Osakonnas on valves erinevate erialade esindajad – sisearstid, neeruarstid, kirurgid, anestesioloogid jt ning õendus- ja hoolduspersonal, kes on saanud vastava väljaõppe ning valmis ööpäevaringselt reageerima.“

Talving lisas, et hoolikalt on planeeritud ka patsientide viimine neljapäeval avatud osakonda ning vajaduselt sealt operatsioonisaalidesse. Seda trassi pole aga esialgu vaja läinud.

„COVID-osakond  on valmis, aga töö patsientidega pole seal veel alanud, ehk osakond on ootel. Praegu seal ühtegi patsienti ei ole. Haiglas on sees praegu kaks COVID-positiivset patsienti, kuid need patsiendid on sees intensiivravi üksuses,“ rääkis esmaspäevasest seisust Regionaalhaigla juhatuse esimees Agris Peedu.

Kuigi tuvastatud koroonaviirusega nakatunud patsientide arv ei kasva Eestis marulises tempos, rõhutavad kõik meditsiinivaldkonna esindajad, et statistikasse tuleb suhtuda ettevaatlikult ja jätkata kõigi seniste piirangutega. Ka PERHis käivad ettevalmistused, kui haiglaravi vajavate koroonapatsientide arv peaks ületama esimese osakonna mahutavust.

„Plaanime teha ka  COVID-osakonna nr 2, kus on 37 voodikohta, sealhulgas 9 teise astme intensiivravi kohta,“ kinnitas Peedu ja lisas, et olemasolevaga sarnane koroonaosakond peaks valmis saama eesootavaks nädalavahetuseks.

Kolmanda, ehk kõrgema astme intensiivravi vajavaid haiged paigutatakse Regionaalhaigla intensiivravikeskusesse. „Äärmiselt raskes seisundis, ööpäevaringset valvet ja kopsude mehhaanilist ventileerimist vajavad COVID-19 diagnoosiga patsiente ravime haigla intensiivravikeskuse isolaatorites ehk ühekohalistes palatites, mis on varustatud negatiivse lisarõhuga ja lüüsiga,“ ütles intensiivravikeskuse juhataja dr Kristo Erikson.