Dr Kristiina PõldFoto: Kuvatõmmis/ "Ringvaade"
Tele
31. märts 2020, 21:02

PERHi erakorralise meditsiini osakonna juhataja Kristiina Põld: meil on keelatud lähedasi kallistada

Kuidas peavad kriisiolukorras vastu eesliinil olevad töötajad? PERHi erakorralise meditsiini osakonna juhataja Kristiina Põld avaldab saates “Ringvaade”, et tööpäevad on pikad ja lähedasi nähakse väga vähe. “Ega see kerge ei ole. Oled ju harjunud, et vaatad üle, kuidas lastel läheb. Teed süüa, räägid juttu või lähed jalutama.”

“Tööpäevad on väga pikad, alla 12 tunniseid päevi pole olnudki. Elu käib rütmis: tööle ja koju magama,” räägib Põld. Koormus on naise sõnul väga suur, sest töötajad, kellel on olnud kokkupuutejuhtum või tulnud reisilt, on karantiinis. “Kõige pingelisem osa ja hirmufaas on õnneks möödas. Inimesed on harjunud kaitseriietuses olema, uue töökorraldusega ja sellega, et iga päev võib midagi muutuda. Meie meeskond on väga tubli.”

Kahe lapse ema Kristiina saatis tütre ja poja lähedaste hoole alla, et nad ei oleks piki päevi üksinda. “Kõige raskem on see, et kui ma teda näen, ei saa lähedale minna,” kirjeldab tütar videkõnes emaga. “Poisiga oli juba see suur saavutus, et tegime videokõne. Poeg on nagu tõsine eesti mees ja kergelt sõnu “ma armastan sind” ei ütle, aga nüüd on isegi need sõnad ära tulnud,” naerab eesliinil töötav Kristiina. 

Arst avaldab, et neil on täielikult keelatud lapsi kallistada, sest oht viia infektsioon koju, on piisavalt suur. “Viime neile süüa, paneme ukse taha ja lehvitame kaugelt,” lisab ta. “Lapsed on harjunud, et ma olen arst ja varemgi öövahetustes olnud, aga see on raske ja pisar tuleb silma. Laps on isegi tublim kui mina,” kirjeldab Põld. 

“Tänane öö oli küllaltki rahulik, sai isegi kuskil kaks ja pool tundi puhata. Hetkel on Põhja-Eesti Regionaalhaiglas intentsiivravis kuus patsienti ja osakonnas, mis on loodud spetsiaalselt koroonaviirusega patsientidele, kaheksa haiget,” räägib naine. “Võrreldes viiruse eelse ajaga, on pöördumiste arv on kuskil saja ringis isegi vähenenud. Selle arvelt on aga juurde tulnud patsiendid, kes tuuakse kiirabiga ja nende seisund on raske. Nad viibivad haiglas kauem, sest ootame testi vastuseid,” lisab ta. 

Kristiina soovib, et inimesed hoiaksid ennast ja lähedasi. “Me peame hoidma distantsi, sest kuigi ei pruugi olla sümptomeid, võime tegelikult olla nakkusohtlikud. Ja püsige kodus, nii me saame sellest võitu.” Kristiina kujutab ette, et kui see olukord ükskord läbi saab, on ta õnnelik. “Mõtlesime, et läheme lastega vanavanemate juurde ja teeme ühe peo.”