Koroonaviirusest tingitud eriolukord Saaremaal.Foto: Alar Truu
Eesti uudised
13. aprill 2020, 08:32

Kuressaare haigla: oleme olnud kogu aeg masstestimise poolt, aga otsus tuli alles mitu nädalat hiljem (1)

Kuresaare haigla teatas Facebookis, et nemad on olnud algusest peale masstestimise poolt, samas kui kõrgemalt poolt on nende tegevust koroonaviiruse testimisel pigem takistatud.

„Vaadates tagasi nendele intensiivsetele koroona-nädalatele, toome välja paar tähelepanekut,“ kirjutasid nad postituse alguses.

Haigla sõnul oli uudis kohapeal levivast koroonaviirusest tekitanud saarlaste seas kergemat sorti paanika. „Selle ohjamiseks tegutsesime olukorra ajendil ja panime püsti drive-in testimise. Kõrgemalt tasandilt tuli käsk see kinni panna. Testisime liiga kiirelt liiga palju. Käis isegi läbi repliik, et levitame viiruseid. Paar päeva hiljem pandi drive-in testimised püsti üle Eesti,“ märkis haigla.

Kuressaare haigla teatas, et nemad on tegelikult olnud algusest peale masstestimise poolt ja sellepärast üritasid nad koroonakriisi lahvatades võimalikult kiirelt testida võimalikult paljusid inimesi. „Peagi tulid uued ettekirjutised, proovile pääsemiseks pidi kvalifitseeruma kahes kategoorias,“ selgitas haigla ja lisas, et testi saamiseks pidi olema riskigrupi vanusevahemikus ja põdema mingit kroonilist haigust. „Meie postkast täitus murelike inimeste põhjendatud pahameelest kiirgavate kirjadega. "Mida teha?" Me olime sunnitud käsi laiutama. Riiklikud juhised. Nüüd on proovile pääsemine jälle liberaalsem. Ei pea täitma korraga kahte punkti. Piisab sellest, kui oled haige. Hea seegi. Masstestimise eest oleme seisnud algusest peale. Nüüd, kõik need nädalad hiljem, otsustati, et Saaremaal alustatakse masstestimisega.“

Lõpetuseks toob haigla välja, et nad on algusest peale rõhutanud maskide kandmise vajalikkust ja seda ka tervetel inimesel. „Isegi kui see ongi riidest mask, on see parem kui mitte midagi. Alguses olime "need saarlased, kes käivad ringi, lapp nina ees". Nüüd teame, et tegime õigesti. Riiklikes soovitustes ei peetud maski vajalikkuse rõhutamist pikka aega tähtsaks. Nüüd on antud soovitus kõikidel maski kanda,“ märgib haigla.

Postituse lõpus tõi Kuressaare haigla välja, et koroonaviirus võib levida õhu kaudu. Ka seda olid nad endas sõnul varem maininud ja soovitasid kõigil võimalusel oma tubasid tuulutada. „ Tuulutamata tuba tähendab suure tõenäosusega seda, et õhk on viirustest tüüne. Kus ja kui vähegi võimalik, tehke aken aeg-ajalt lahti. Kevadine õhk sisse, viirused välja. Ning jätkame oma trendi ning paneme lapid nina ette!“