Riigikogu infotundFoto: Kuvatõmmis/Riigikogu
Poliitika
15. aprill 2020, 11:52

Peaminister Ratas infotunnis: valitsus arutab lisaks maskide saatmisele ka Itaalia ja Hispaania rahalist toetamist (9)

Kolmapäevases riigikogu infotunnis tegi maaeluminister Arvo Aller tagumikutunde – talle ei esitatud ühtegi küsimust. Välisminister Urmas Reinsalu vastas ühele päringule välispoliitika kohta. Kõik ülejäänud opositsiooni küsimused olid suunatud peaminister Jüri Ratasele.

Apteekides müüdud tolmumaskidest

Ratas kommenteeris Eesti apteekidesse müüki tulnud maske, mida esialgu reklaamiti kui kirurgilisi isikukaitsevahendeid, kuid mis hiljem osutusid tolmumaskideks.

„Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet ei saa lasta juhtuda, et toode läheb müüki valeinfoga või üldse ilma infota,“ nentis Ratas, et probleem oli ja see sai parandatud. Lisaks rõhutas Ratas TTJA kinnitust, et tegu on tõesti FFP1 kvaliteedile vastavate maskidega, mis ei kaitse piisknakkuse eest.

Abist liitlastele

Eile ilmnes, et Eesti saadab Itaaliasse ja Hispaaniasse abiks kokku 50 000 kirurgilist ja 10 000 FFP2 maski. Lisaks ütles Ratas, et neljapäeval arutab valitsus ka samade riikide rahalist toetamist.

Eriolukorra lõpust

Kas eriolukord lõppeb 1. maiga või pikeneb ja kui suure sammuga, otsustatakse valitsuses järgmise nädala lõpus. „Minu soov on, et eriolukord lõppeks nii ruttu kui võimalik. Peamine kriteerium minu jaoks on, mida viiruspuhang ja Covid-19 haigus tähendab inimeste tervisele ja elule, rahvatervise aspekt. Mis kuupäeval üks või teine piirang lõppeb – ei oska anda ükski riik sellist graafikut ega ka teadusnõukogu,“ sõnas Ratas.

Plaanilise ravi taastamine

Millest algab Eestis naasmine tavaellu? „Esimene etapp peaks just olema plaaniline ravi – pean seda kõige olulisemaks,“ rõhutas peaminister. Reedeks on valitsuse ette kutsutud ka terviseameti kriisistaabi meditsiinijuht Arkadi Popov ja haigekassa esindajad, et arutada plaanilise ravi taastamise võimalust.

Kooliaasta võimalikust jätkamisest

Ratas kiitis haridus- ja teadusminister Mailis Repsi, kuid lisas, et parteikaaslasel on veel paar nädalat aega, et viimistleda haridussüsteemi kriisist väljumise plaane ja rääkida need läbi koolidega.

„Eeskätt tuleb pöörata tähelepanu, mis saab 12. klassi lõpetajatest – millal nad teevad eksameid, et alustada siis sisseastumist ülikoolidesse,“ rõhutas peaminister.

Praeguste plaanide kohaselt peaksid abituriendid kooli naasma 15. mail, et valmistuda ette Eesti keele ja matemaatika riigieksamiteks, mis peaksid toimuma mai lõpus ja juuni algul. Juhul, kui viiruspuhang seda lubab, rõhutas Ratas.

Peaministri sõnul tavapärane koolielu sel õppeaastal ei taastu.

Mask olgu sotsiaalne norm!

Riigikogu stenogrammist on pärast huvitav järgi vaadata, kui mitu korda ütles Ratas kahe tunni jooksul: „Mask peaks saama sotsiaalseks normiks.“ (Hilisem märkus: viiel korral)

Ratas rõhutas, et hetkel pole Eestis piisavalt maske, et teha nende kandmine kohustuslikuks. „Ma usun, et Eesti inimesed on hea näputöö oskusega ja maske saab ka kodus valmistada käepäraste vahenditega. See on parem kui maskita olek,“ sõnas peaminister. Ka tema enda abikaasa valmistas kodus peaministrile maski.

„Mina arvan ka, et maski kandmine igal juhul seda viirust ja haigust aitab tõkestada,“ nentis eriolukorra juht, kuid rõhutas samas, et sportimas käies maski kanda ei tohi.