Koroonaviirusest tingitud eriolukord Saaremaal.Foto: Alar Truu
Uudised
24. aprill 2020, 15:14

Haigekassa hakkab tegema auditeid koroonaviiruse ravi kohta, alustatakse Kuressaare haiglast

Haigekassa alustab Eesti haiglas auditite läbiviimisega, saamaks teada, kuidas on kulgenud koroonapatsientide ravi. Esimesena võetakse ette Kuressaare haigla, kuna seal on selliste patsientide ravimises kõige rohkem ravikogemusi.

Haigekassa avalike suhete osakonna juhtaja Evelin Trink kinnitas, et auditite tegemine on haigekassa tavapärane töö ja nendega kogutakse vajalikku infot ravikvaliteedi kohta. „Auditeid ei tee me ainult Kuressaares, samuti vaatame koroonapatsientide ravikäsitlusse sisse ka teistes haiglates, kus selle haigusega patsiente ravitakse,“ selgitas ta.

Kuressaare haigla hindamise alused otsustab laiapõhjalisem auditi komisjon, mis koosneb erinevatest ekspertidest. Aluseks on Covid ravijuhis, terviseameti Pôhja ja Lôuna staabi juhised ja Kuresaare haigla enda juhis. „Kuressaare haigla peab täna esitama meile ainult patsientide nimekirja ja töö on kavandatud pikema aja peale. Teavitasime haiglat teisipäeval ja haigla tavapärast töökorraldust audit ei takista,“ lisas Trink.

Kuna koroonaviirus ja selle ravi on uudne ning Eestis on sellekohast praktikat mõned kuud, siis soovib haigekassa auditi abil teada saada, kuidas patsientide ravi kulges, teha sellest järeldusi.

Kuressaare haigla ravijuht Edward Laane sõnul on sellised auditid olulised. „Nendega ei saada ainult üldist pilti ravi kulgemisest vaid vastuseid teistel olulistele küsimustele. Näiteks saab hinnata ravikulu, voodikohtade hinda ja taolist,“ seletas Laane.

Laane sõnul ollakse Eestis veel faasis, kus iga päevaga õpitakse midagi uut. Samas ei ole arsti sõnul vara auditite tegemiseks. „Meil on siin olnud päris palju juttu sellest, et võib tulla teine koroonaviiruse laine. Kui me nii mõtleme, siis oleks meil esialgse kokkuvõtte põhjal võimalik paremini selleks ette valmistuda,“ lisas ta.