"Kui randme koormust ei vähendata, siis ravi eriti ei aita, ja ka pärast operatsiooni võib samamoodi jätkates uuesti kanali umbe ajada," selgitab dr Viktor Vassiljev.Foto: Robin Roots
Hea nõu
29. aprill 2020, 05:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Kas on tõsi, et karpaalkanali saab lahti ainult operatsiooniga?

Elu läheb edasi ka kodus istudes, eks sellelgi ole omad tagajärjed, sest alumised jäsemed liiguvad vähem, see-eest ülemised rohkem. Nii mõnigi on harjunud rohkem ringijooksmise kui käelise tegevusega.

Meile siia on varemgi karpaalkanali asjus kirjutatud, aga ju siis teema ei ole ammendatud, sest küsitakse veel. Karpaalkanal on randme piirkonnas kitsas koht, kust lähevad läbi ühes pundis kõõlused, närvid ja veresooned. Kõõluste põletikuga kaasnev paistetus surub karpaalkanalis närvid kinni, mis võib tekitada käes, tavaliselt ühes, tundlikkusehäireid ja valu.

Tavaliselt on nähtuse põhjuseks kõõluste krooniline ülekoormus, mis vanasti oli vabrikus töötavate ketrajate-kudujate haigus, tänapäeval kimbutab rohkem arvutiga töötajaid.

Kiri on aga selline: "Olen karpaalkanaliga hädas juba jupp aega, arstil käidud rohkem kui üks kord, ja küsimus nüüd selline: kas on tõsi, et karpaalkanali saab lahti ainult operatsiooniga?"

Kui oma raviarst nii ütles, siis nii on. Kroonilisest kõõluste ja kõõlusetuppede põletikust tekkinud liited võivad karpaalkanali püsivalt kitsaks muuta ja siis ainult operatsiooniga seda kanalit laiendada saabki.

Lõikus pole keeruline ja õnnestub hästi. Aga enne muidugi tasub proovida põletikuvastast ravi, füsioteraapiat, ja muidugi kõige tähtsam – mõistes, et põhjuseks on randmepiirkonna ülekoormus, tuleb vastavat koormust vähendada. Kasutada teisi töövõtteid, leida teine tegevus, arvutiga töötajatel on tihtipeale põhjus ka tööasendis, toolis või lauas, siis on olemas mugavamad arvutihiired ning geeliga täidetud ja randmetoega hiirepadjad.

Kui aga randme koormust ei vähendata, siis ravi eriti ei aita, ja ka pärast operatsiooni võib samamoodi jätkates uuesti kanali umbe ajada. Konkreetse küsimuse juurde tagasi tulles – arstil on lihtsam sinna randmesse hormoonsüste teha ja kompresse-tablette soovitada kui noaga kallale minna, nii et kui juba pakkus operatsiooni, siis ikka kindlas teadmises, et teistest ravimeetoditest antud juhul abi ei saa. Kiiret sellega ei ole, karantiiniaja lõpuni annab kannatada.