Foto: Martin Ahven
Eesti uudised
30. aprill 2020, 13:02

VIDEO | Peaminister Ratas: oleme jõudnud uude etappi

Täna osalesid igapäevasel ametkondade ülesel pressikonverentsil valitsuse liikmed: peaminister Jüri Ratas, rahandusminister Martin Helme, rahvastikuminister Riina Solman ja välisminister Urmas Reinsalu.

Peaminister Jüri Ratas: oleme jõudnud uude etappi

Eriolukorra juht ja peaminister Jüri Ratas arvas pressikonverentsil, et võitluses koroonaviiruse vastu on jõutud uude etappi. "Püsime terve, 2 + 2, peseme käsi –  arvan, et sellega võime siit edasi minna," sõnas peaminister. Ratas ütles, et kõik inimesed peaks tegema kõik selleks, et võimalikku teist viiruselainet leevendada. 

Majandusest rääkides toonitas peaminister, et peab vaatama nii lühi- kui ka pikaajaliselt. "Naftahind on viimasel ajal olnud isegi miinuses ja see puudutab ühte maakonda – Ida-Virumaad. Vajame kiireid lahendusi ja pakette maakonna jaoks. Täna leppisime kokku, et Taavi Aas juhib töörühma. Loodetavasti saab heaks kiidetud ja see pakett leevendab tööpuudust, ettevõtluse hoidmisele aitab kaasa ja et suuri koondamisi ei tuleks," sõnas Ratas. 

Peaminister ütles ka, et homme, 1. mail täitub Eestil 16 aastat Euroopa Liidus olemist, mis tema sõnutsi on olnud riigile kõige edukam ja kindlam aeg. "Ühtlasi alustab Eesti ÜRO Julgeolekunõukogu eesistujana, mis on võimas näide, kuhu on Eesti jõudnud," sõnas Ratas. Peaminister tänas ka koalitsioonipartnereid toimeka esimese aasta eest. 

"Viirus on muutnud inimeste eluharjumusi, aga sellest tulenevad majandusmõjud jäävad meiega veel pikaks ajaks," sõnas Ratas ning kordas, et erifookust vajab Ida-Virumaa.

Rahvastikuminister Riina Solman: uuendage rahvastikuregistris oma andmeid

Isamaa liige Riina Solman rõhutas, et inimesed uuendaksid oma andmeid rahvastikuregistris, sest sealse info järgi saavad politsei, meditsiiniasutused, päästeamet ja teised riigiasutused inimestega ühendust. "Lisaks on see oluline neile, kes soovivad järgmise nädala alguses hakata liikuma saarte ja mandri vahel," toonitas Solman.

Ta lisas, et registrisse on lisatud ka uusi teenuseid ning kuigi 60 000 inimest on juba lisa-aadressi sisestanud, on inimeste kättesaamisel jätkuvalt probleeme. Ta rääkis ka avalikest üritustest. "Jaanipäev peab olema väiksemas ringis. Valitsus ei reguleeri erapidusid, aga inimesed on seni olnud väga vastutustundlikud. Jõudu ja palju tervist!" sõnas Solman. 

Rahandusminister Martin Helme: naftasõja mõju Eestile on väga suur

EKRE üks juhtfiguuridest Martin Helme tänas koalitsioonipartnereid ("Oleme kõrge moraaliga valitsus.") ja ka opositsiooni: "Nad on teinud rohkem kui ükskõik kes, et hoida seda koalitsiooni koos," muigas rahandusminister. 

Ta lisas, et riigi stabiliseerimisreservi ülevaatamine on regulaarne tegevus, ent praeguses olukorras on väga oluline, sest see on riigi absoluutne viimane vahend asjade korraldamiseks. "Fondi tänane turuväärtus on 415 miljonit eurot, aasta taguse perioodiga on summa enam-vähem muutumatu. Võrreldes eelmise aastaga on reserv vähenenud 711 000 euro võrra ja seda turumuutuste tõttu," toonitas Helme. 

Ta lisas, et neljapäeval arutatakse veel eraldi, kuidas saaks Euroopa  Liidu toetusi kasutada. "Räägime eelkõige 2014. ja 2020. aasta struktuurirahade kasutamisest, abifondi kasutamisest, globaliseerumise ja solidaarsusfondist," sõnas minister. 

Ida-Virumaast rääkides ütles Helme, et see on Eesti üks tööstuslikumaid piirkondi ning nafta hind dikteerib nii gaasihinna kõikumist kui ka põlevkivi hinda. "Eesti on maa- ja loodusvarade poolest väga rikas riik," sõnas rahandusminister ning lisas, et naftasõjal on Eestile väga suur mõju – nii ekspordile kui ka töökohtadele.

Välisminister Urmas Reinsalu: arutame lähinaabritega liikumispiirangute vähenemist

Reinsalu rääkis oma sõnavõtus eestlastest ja rändest Euroopas ja laiemas maailmas. Ta sõnas, et on rääkinud lähinaabritega koordineeritud piiriületusest. "Meie huvi on säilitada töörändes olevatel inimestel võimalus liikuda edasi-tagasi," pidades eelkõige silmas pendelrännet Eesti ja Soome vahel. 

Välisministri sõnul suheldi ka Läti ja Leeduga ning koos jõuti arusaamisele, et liikumispiiranguid on mõistlik vähendada samaaegselt. Ta lisas, et järgmise nädala alguses kohtuvad ka kolme riigi sotsiaalministrid, kes kaardistavad situatsiooni. 

Reinsalu pidi oluliseks ka Venemaa otsust, et teises riigis alalist elamisluba omavad inimesed saavad Venemaa Föderatsiooni territooriumilt lahkuda. "Meil on olnud üsna dramaatilisi konsulaarjuhtumeid, kus ema on perest lahutatud ja pole lubatud riigist välja," sõnas välisminister. 

Reinsalu sõnul on olnud läbiv teema ka pandeemiaga seonduvalt julgeolekuohtude käsitlemine. Välisministri sõnul oli tal täna hommikul videokohtumine Singapuri ametikaaslasega ning lepiti kokku digitaalkoostöö ülemaailmne algatus. 

Lõpetuseks ei jätnud Reinsalu kiitmata ka oma parteid ja koalitsioonipartnereid. 

Küsimustevoor

Miks on jäänud Kredexi käendused venima?

Helme: Ma ei arva, et need on jäänud venima. Lükkan ümber väite, et need ministrivahetuse tõttu venivad. 

Ratas: Nõustun Helmega, ma ei arva, et ministrivahetusega on jäänud mingid asjad venima.

Mis on saanud Tallinkile laenu andmisest?

Helme: Otsus pole veel vastu võetud, Tallink on teinud taotluse riigile Kredexi kaudu. Täna peaks Tallinkile välja minema ka Kredexi vastus. Olen sellega tutvunud ja tingimused tunduvad  mõistlikud, aga ma ei saa neid avaldada enne, kui Tallink on neid näinud. Peame läbirääkimistevooru – kas nad tahavad midagi maha võtta või lisada. Oluline on tagatiste küsimus riigi jaoks. 

Ratas: Oluline on see, et Tallink peaks vastu järgmise aasta suveperioodi alguseni, mil algab nende jaoks kõige kasumlikum periood.