„Endiselt järgime kliinikus kõiki kriisiaja hügieenimeetmeid ning nii patsiendid kui ka personal kannab kohtumistel kaitsemaske.“ ütleb ITK naistekliiniku emadusnõuandla ämmaemandusjuht Silja Staalfeldt-Rahumägi.Foto: Raigo Pajula
Lapsed
12. mai 2020, 07:00

VIDEO | ÄMMAEMAND SELGITAB: mida teha, kui rasedustest näitab positiivset tulemust?

Mis siis saab, kui rasedustest näitab praegu positiivset tulemust – kriisiolukorras on ju kõik teistmoodi?

„Kui rasedustest näitab positiivset tulemust, võib hakata rahulikult foolhappetablette võtma ja broneerida aegsasti aeg ämmaemanda juurde. Praegu on saada aegu praktiliselt järgmiseks päevaks,“ ütleb Ida-Tallinna Keskhaigla naistekliiniku emadusnõuandla ämmaemandusjuht Silja Staalfeldt-Rahumägi.

ITK naistekliinikus on taastunud rasedate jälgimine ja testimine peaaegu eriolukorra eelsel tasemel. Taas pääsevad rasedad ämmaemanda visiidile alates 6. rasedusnädalast ning 18. mail alustatakse OSCAR-testide tegemist uutele rasedatele, kes on end registreerinud vastuvõtule maikuus.

„Endiselt järgime kliinikus kõiki kriisiaja hügieenimeetmeid ning nii patsiendid kui ka personal kannab kohtumistel kaitsemaske. Iga ambulatoorsele vastuvõtule tulija läbib enne kliinikusse tulemist kontrolltelgi, kus ta täidab tervisedeklaratsiooni ja talle antakse kaitsemask ning mõõdetakse kehatemperatuuri,“ loetles Staalfeldt-Rahumägi.

„Kõik rasedad, kes meie majja tulevad, peaksid olema terved ja neil ei tohiks nakatunuga olla kontakte. Sama järgib ka kliiniku personal – nii tegutsedes hoiame kliiniku maksimaalselt viirusevaba. Kui ei tea, mida teha, siis alati võib meiega ühendust võtta telefonil 5397 7077 tööpäeviti kell 8–16,“ lisas Staalfeldt-Rahumägi.

 ITK naistekliinik ootab uusi rasedaid esimesele vastuvõtule 6.–9. nädalal, mis on tavaolukorras parim esimese vastuvõtu aeg.  Umbes 6.–7. nädalast on rasedus ultraheliga nähtav ning ämmaemand saab anda rasedusele esimese hinnangu ja vastata tulevase ema küsimustele.

 

„Kliinikusse vastuvõtule tulles kohtate vähem rahvast. Pingutame selle nimeL, et suudaksime kliinikus järgida 2 + 2 nõuet – selleks soovitame igal külastajal vastuvõtule tulla vaid 20minutilise ajavaruga,“ ütles Staalfeldt-Rahumägi. Praegu veel ei saa tulla kliinikusse koos kaaslase ega lastega.