Hea nõu

MESI VÕITLEB BAKTERITEGA: see on vaid üks headest omadustest, mis aitab organismil haigustele vastu panna! 

Toimetas Sirje Maasikamäe, 30. september 2020, 06:00
Mesi ei ravi otseselt haigusi, kuid tugevdab inimese immuunsüsteemi. Foto: Vida Press
Mesi tuleb eriti ruttu meelde siis, kui sügis on kohale jõudnud, kui kurk on kähe, jõudu vähe ja hing igatseb midagi turvalist, ehtsat ja tervendavat. Mis annab meele tema väe, kui enamiku meest moodustavad suhkrud?

Mesilased valmistavad mee õitest korjatud nektarist, lisades sellele fermente ehk ensüüme, õietolmu ja muid häid aineid. Inimesele on kõige olulisemad ensüümid, mille hulga poolest on mesi teiste toiduainete seas esikohal. Nende ülesanne on lõhustada keerulisi molekule lihtsamateks. Nii kiirendavad ensüümid toitainete keemilist muundamist inimese organismis ja meie kehal on mett väga lihtne seedida.

Ensüümidest leidub mees invertaasi (see on tähtsaim ensüüm, mis lagundab sahharoosi fruktoosiks ja glükoosiks), diastaasi (see lõhustab tärklise ja dekstriini suhkruteks), lipaasi, mis lagundab rasva, ning katalaasi, mis lagundab vesinikülihapendi veeks ja hapnikuks. Tänu ensüümidele on mesi inimesele väga kergesti omastatav.

Foto: Pixabay

Samal teemal

Teine väekas koostisosa mees on antibakteriaalsed ained. Seda on palju uuritud ja leitud, et mee bakteritevastane toime tekib tänu suurele looduslike suhkrute sisaldusele, happelisusele (mee ph on 3,3–5) ja valgule nimega defene-1, mis on osa mesilaste immuunsüsteemist.

Kolmas tervisetoetaja mee koostises on antioksüdandid. Need tugevdavad immuunsüsteemi, pidurdavad ja reguleerivad vabade radikaalide teket ning aeglustavad organismi vananemist.

Peale selle on mees umbes 20% vett, valke, orgaanilisi happeid ja üle 200 nimetuse mineraalaineid ja mikroelemente. Neid ei ole küll suures koguses, kuid see-eest on valik külluslik! Mee mineraalainete sisaldus (kaalium, kaltsium, raud, magneesium jt) sarnaneb inimese vere mineraalainete sisaldusele. Mees leidub ka vitamiine, need jõuavad meesse õietolmust, kuigi, tõsi, nende sisalduse poolest mesi ei hiilga.

Ülekaaluka enamuse, 80%, mee koostisest moodustavad suhkrud. Kui suhkruid on nii palju, kuidas saab siis mesi olla inimesele kasulik? Mille poolest on ta siis parem kui tavaline suhkur?

Foto: Pixabay

Mesi vs suhkur

Seega annabki meele suhkru ees eelise see, et siin on suhkur lihtsuhkrutena ning lisaks muid kasulikke aineid. Valgest suhkrust on aga töötlemise käigus eemaldatud kõik vitamiinid, mineraalid, kiudained jt organismile vajalikud ained.

Peale mineraalainete, mikroelementide ja ensüümide on suure tähtsusega ka mee pre- ja probiootilised omadused, sest need on seotud inimese sisemise mikroflooraga, mõjutavad seedetegevust ja seega kogu organismi. Mesi ei ravi otseselt haigusi, kuid tugevdab inimese immuunsüsteemi. Seda kasutatakse ravivahendina nii sees kui välispidiselt tänu tema antibakteriaalsetele omadustele.

Sellest hoolimata tuleb piirata ka mee tarbimist. Kui levinud toitumissoovituste järgi on hea süüa kuni 8 tl mett või suhkrut päevas, siis mesilased soovitavad neist kahest valida mesi. See on lihtsalt parem!

Vaata ka virtuaalnäitust  „Maailm mesilaste tiibadel“.

Näituse üks osa on  lühivideote seeria, milles lapsed küsivad mesiniku käest küsimusi mesilaste kohta. Kas mesilased hammustavad ka? Kuidas nad näevad kärgi ehitada, tarus on ju pime? Neile ja teistele küsimustele vastab mesinik 15 lühiklipis.

Allikas: Eesti Mesinike Liit