Saksamaal alustatakse vaktsineerimisega ilmselt enne aastavahetust.Foto: AFP/Scanpix
Maailm
17. detsember 2020, 17:19

Euroopa Liit plaanib vaktsineerimisega alustada 27. detsembril (6)

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen andis teada, et Euroopa Liidus algab koroonaviiruse vastane kaitsesüstimine 27ndal, 28ndal ja 29ndal detsembril. Berliini linnavalitsus teatas kolmapäeval, et Saksamaa alustabki vaktsineerimist kohe esimesel võimalusel ehk 27. detsembril.

Teade peatsest vaktsineerimise algusest saabus päeval, mil Saksamaal jõustus karm karantiin ja tuvastati seni kõrgeim arv koroonasurmasid ühe päeva jooksul. Saksamaal manustatakse Pfizer-BioNTechi vaktsiini esmalt hooldekodudes elavatele eakatele, kirjutab Reuters.

„Liidumaad alustavad vaktsineerimist uue koroonaviiruse Sars-CoV-2 vastu 27. detsembril,“ teatas Berliini linnavalitsus pärast tervishoiuminister Jens Spahni ja Saksamaa 16 liidumaa tervishoiuametnike konverentsi. Spahn väljendas varem pettumust osaliselt Saksamaal väljatöötatud vaktsiini senise kasutusloa puudumise üle – eriti kuna Suurbritannia ja Ameerika Ühendriigid on selle juba kasutusele võtnud.

Euroopa Liidu liikmena peab Saksamaa ootama kuni Euroopa Ravimiamet vaktsiini heaks kiidab. Eeldatavasti juhtub see 21. detsembril. Kogu Liit tervikuna võib Pfizer-BioNTech vaktsiinile lõpliku heakskiidu anda 23. detsembril. Eesti sotsiaalminister Tanel Kiik sõnas neljapäeval toimunud valitsuse pressikonverentsil, et ka Eesti on valmis 27. detsembril kaitsesüstidega peale hakkama. Tingimusel, et vaktsiinil on selleks päevaks Euroopa Ravimiameti müügiluba olemas. Eeldatavasti ka on.

„Käes on Euroopa hetk,“ kirjutas Euroopa Komisjoni juht Ursula von der Leyen Twitteris ning kutsus liikmesriike üle ühtsusele. Ta soovib, et Euroopa Liidu riigid alustaks vaktsineerimist koos, pärast jõule. „See on suur ülesanne. Seega alustagem vaktsineerimisega kiirelt, 27. kuupäeval, kõik samal päeval,“ säutsus von der Leyen.

Lõplik otsus tehakse siiski pärast Euroopa Ravimiameti hinnangut. Eesti terviseamet teatas varasemalt, et nende vaktsineerimiskava kohaselt algab siinne vaktsineerimine jaanuaris.