New Yorgi hooldekodutöötaja saab Pfizer-BioNTech koroonavaktsiiniFoto: Yuki Iwamura/Reuters/Scanpix
Uudised
22. detsember 2020, 21:51

VIDEO | Pfizeri vaktsiin põhjustab reaktsioone, kuid mitte raskeid kõrvaltoimeid (4)

Ravimiameti meditsiininõuniku Alar Irsi sõnul põhjustab esimesena Eestisse jõudev Pfizer/Biontechi vaktsiin palju vaktsineerimisreaktsioone, kuid rasked kõrvaltoimed praktiliselt puuduvad, vahendab ERRi uudisteportaal.

"Kui praegustes vaktsiinides püütakse inimese sisse viia immuunsuse tekitamiseks kas nõrgestatud haigustekitaja, elutu haigustekitaja või mõni haigust tekitav komponent, siis nende vakstiinide puhul viiakse sinna selline biomolekul, mis signaliseerib organismi enda rakkudele, et nad toodaksid ühe komponendi viirusest, viirusvalgu, mis ei ole küll viirus ja ei tee seal kahju, aga annab organismi immuunsüsteemile teada, et sellise välisvaenlase vastu tuleb võidelda," rääkis Irs.

"Kuna see on väga efektiivne vaktsiin, siis selle tasakaalustamiseks põhjustab küllalt palju vaktsineerimisreaktsioone. Süstekoha valu on väga tavaline ja üldistest reaktsioonidest selline väsimustunne, üldine enesetundemuutus, mis kestab 1-2 päeva on ka üsna tavaline," sõnas ta.

Irs tõi näiteks USA, kus tänaseks on vaktsineeritud 270 000 inimest ning on tekkinud kuus tõsisemat reaktsiooni, millest kaks on olnud kiire tekkega rasked allergilised reaktsioonid.