AstraZeneca vaktsiin.Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
27. jaanuar 2021, 19:17

Ravimitootja kaitseb vaktsiinide kesist tarnekava, euroliitu see ei veena

Suurbritannia-Rootsi ravimitootja AstraZeneca tegevjuht Pascal Soriot kaitses oma ettevõtte koroonavaktsiini oodatust aeglasemat jaotuskava, mis on sattunud Euroopa Liidu pahameele alla, vahendab BBC. Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen teatas virtuaalsel kujul toimunud Maailma Majandusfoorumil, et Euroopa on investeerinud vaktsiinide loomisesse miljardeid, mistõttu peavad ettevõtted lubadusi täitma ja tooted kohale toimetama.

Pascal Soriot ütles Itaalia ajalehele La Repubblica, et tema meeskond töötab 24 tundi ööpäevas, et lahendada vaktsiini tootmisega kaasnevaid probleeme, mida on palju. Tema sõnul on tootmine soovitud tasemest kaks kuud maas. Kuid ta vaidleb, et ELiga sõlmitud leping ei seo ettevõtet kindlate tarnekuupäevadega, vaid „lubati anda endast parim“.

AstraZeneca juht mainis, et Euroopa Liidu hiline otsus eelostulepingute sõlmimiseks andis ravimitootjale vaid piiratud aja tarnetega seotud küsimuste lahendamiseks. AstraZeneca vaktsiin on kasutusel Suurbritannias, ent EL pole sellele veel heakskiitu andnud. Eeldatavasti annab Euroopa Ravimiamet (EMA) vaktsiinile lähipäevil rohelise tule. Soriot ütles, et Suurbritanniaga sõlmiti kokkulepe kolm kuud varem kui ELiga, mis andis rohkem aega tõrgete kõrvaldamiseks.

Firma keeldus ELi ametnikega kohtumast

Soriot' sõnul on vaktsiinitoodangu suurendamisega probleeme kahes AstraZeneca tehases, mis asuvad Hollandis ja Belgias. „See on keeruline, eriti varajases etapis, kus peab tõepoolest kõikvõimalikke probleeme lahendama,“ sõnas ta ning lisas, et veebruaris plaanitakse Euroopas laiali jagada miljonid vaktsiinidoosid, ent tarnemaht jääb algselt lubatust väiksemaks. Aasta esimeses kvartalis tervelt 60% võrra vähemaks.

Kolmapäeval pidi toimuma kohtumine AstraZeneca esindajate ja Euroopa Liidu ametnike vahel, millest ravimiettevõte Reutersi teatel viimasel hetkel keeldus. Hiljem andis firma siiski mõista, et on kohtumisest huvitatud.

Euroopa Liitu ravimifirma jutt ei veena. Õieti kommenteerib ELi tervishoiuvolinik Stella Kyriakides, et väide, justkui oleks kokkulepe vaid „parima andmiseks“ on täiesti vale.

Euroopa Liit allkirjastas AstraZenecaga juba augustis eelostulepingu 300 miljoni vaktsiiniannuse kohta, võimalusega osta veel lisaks 100 miljonit annust – kui toode osutub ohutuks ja efektiivseks. EL on avaldanud lootust, et kohe pärast vaktsiini heakskiitmist alustatakse selle tarnet. Blokk on tellinud ka 600 miljonit doosi Pfizer-BioNTech vaktsiini, mida liikmesriikide elanikele juba manustatakse. Möödunud nädalal teatas ka Pfizer-BioNTech, et nende saadetised viibivad.