Eestis sotsiaalministeeriumi asekantsler Maris JesseFoto: Martin Ahven
Uudised
28. veebruar 2021, 15:21

Täiendatud! Artikkel ilmus algselt 27. veebruaril kell 10.09.

Kalle Muuli: Jesse tuleks vaktsineerimist puudutavate väljaütlemiste eest vallandada (145)

Ajakirjanik Kalle Muuli leiab, et sotsiaalministeeriumi asekantsler Maris Jesse on silma paistnud väljaütlemistega, mis ühele koroonakriisi juhile kohased ei ole.

Kalle Muuli ja Marti Aavik analüüsisid Kuku raadio saates "Muuli ja Aavik" koroonakriisi kulgu. Muuli tõdeb, et kuigi olukorra eest vastutab lõpuks alati peaminister, on praeguses olukorras valitsusel otsustamine ja vastutamine käest libisemas.

"Kui ma vaatan vaktsineerimist, seal on kõneisikuks saanud sotsiaalministeeriumi asekantsler Maris Jesse. Ta on öelnud kaks lauset, mille eest vääriks lausa vallandamist. Esimene oli üks nädal või paar tagasi, kui ta ütles, et sellest pole midagi, kui vaktsiin, AstraZeneca, meil külmkapis seisab. Teine oli lõppevast nädalast, kui ta teatas, et nädalavahetusel vaktsineerimine pole eesmärk omaette," kritiseeris Muuli.

"Ta tahtis lihtsalt öelda, et ega me nädalavahetusel vaktsineerida ei viitsi küll. 29% ajast ei vaktsineerita ehk kolmandik vaktsineerimisajast läheb kaduma, mida võiks kasutada, kolmandik vaktsiinidest oleks võinud juba inimestes olla," märkis ta.

"Tõepoolest, kui oleks natuke ette mõeldud ja leitud veidi lisaraha inimestele, et nad vaktsineerimist nädalavahetusel teeksid, oleks pereinimestel kergem oma vanemaid sugulasi vaktsineerimisele aidata, võib-olla oleks kohaletulek kergem jne. See mõtteviis, lodev mõtteviis, lonkab õige mitut jalga," nõustus Aavik.

"See on ametniku mõtteviis, et meil on viiepäevane töönädal, kell kaheksa alustame ja viis lõpetame. Kriisi ajal pingutada kolm või kuus kuud, maksta inimestele natuke rohkem, et nad töötaks rohkem kui ametniku tööpäev ette näeb, teha vahetustega tööd – see kõik on kättevõtmise asi," lisas Muuli.

Muuli, kes oli endise justiitsminister Raivo Aegi (Isamaa) nõunik, eksib, kui väidab, et Jesse sõnutsi pole nädalavahetusel vaktsineerimine eesmärk omaette. See lause pärineb Delfi 20. veebruari artiklist ning selle mõtte käis välja hoopis sotsiaalministeeriumi tervishoiuvõrgu juht Heli Paluste. Küll aga on Jesse terviseala asekantsler ning Paluste on üks tema alluvatest. 

Samuti ei saa Õhtuleht kindlalt väita, et Jesse sõnutsi pole sellest midagi, kui AstraZeneca vaktsiin külmkapis seisab. Muuli käis mõtte välja ilmselt 11. veebruari ERRi artikli põhjal, milles räägitakse, kuidas õpetajate vaktsineerimine pole veel alanud. 

Artiklis saab sõna ka Jesse, ent sellist lauset ta kordagi ei ütle ning Muuli raadiosaates esitatud mõte on ERRis toodud välja saatelausena (järgnevad lõigud rahvusringhäälingu artiklist): 

Samuti ei näe ta midagi halba selles, et vaktsiin nädalapäevad laos oma järge ootab.

"Saan aru, et küsimus on, miks ei ole vaktsineerimine alanud kohe. Liigne kiirustamine vaktsineerimisel annab tagasilöögi," ütles Jesse.