AstraZeneca koroonavaktsiin.Foto: Igor Petyx / SIPA / Scanpix
Uudised
16. märts 2021, 12:52

VIDEO | Tanel Kiik: Eesti jätkab AstraZeneca vaktsiini kasutamist (135)

Nii Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) kui ka Euroopa ravimiamet (EMA) kuulutasid AstraZeneca koroonavaktsiini turvaliseks. Sellele vaatamata on suur osa Lääne- ja Kesk-Euroopa riike otsustanud pookimised AstraZeneca vaktsiiniga mõneks ajaks peatada. Kuidas käitub Eesti?

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik kinnitas teisipäevasel terviseameti pressikonverentsil, et hetkeseisuga Eesti jätkab AstraZeneca koroonavaktsiini kasutamist, sest vaktsineerimise kasud ületavad võimalikud ja hüpoteetilised ohud. Siiski jälgitakse olukorda hoolikalt nii ministrite kui ka sotsiaalministeeriumi tasemel.

Kiik rõhutas, et teisipäeva õhtul koguneb ka Eesti immunoprofülaktika ekspertkomisjon – kui sealt peaks tulema mõni signaal AstraZeneca kohta, siis järgivad poliitikut kindlasti ekspertide suuniseid.

Euroopa ravimiamet koguneb AstraZeneca teemat taas arutama täna ja neljapäeval. Ravimiameti meditsiininõunik Alar Irs loodab, et viimase koosoleku lõpetuseks suudetakse sõnastada mingeid lisasoovitusi vaktsiini kasutamisel või tõdetakse, et neid pole tarvis anda.

Viiruse hetkeseis

„On oodata, et märtsi lõpus me näeme, et meie nakatunute päevane arv on umbes 2000,“ teatas terviseameti nakkushaiguste osakonna juhataja Hanna Sepp. Ta lisas, et piirangud on hakanud mõju avaldama ja see number on veidi parem kui veel nädal tagasi võis prognoosida. Viimasel nädalal on enim kasvanud haigestumine lasteaialaste seas – 214 positiivset juhtumit vanuserühmas 0–4 aastat tähendab koroonajuhtumite kahekordistamist.

Sepp lisas, et Tartu Ülikoolis toimunud sekveneerimise tulemusel on 70 protsenti Eesti nakatumistest Briti viirusetüvega ehk tegu on peamise siin leviva tüvega. Samas on tuvastatud ka esimene riigisisene nakatumine LAVi tüvega – see on Briti tüvest veel ohtlikum viirusevariant.

Tanel Kiik rõhutas, et kuigi esimesed märgid viiruseleviku paranemisest on ilmnenud, siis: „See on õhkõrn jää, millel kõnnime.“ Igasugune nakatumise kasv seaks veel suurema surve meie haiglavõrgustikule ja sunniks Eestit abi otsima ka naabritelt Soomelt ja Lätilt – Kiik loodab, et seda siiski vaja ei lähe.

Kuni täiendavate uuringute läbiviimiseni on AstraZeneca vaktsiini kasutamise peatanud Norra, Taani, Island, Iirimaa, Holland, Bulgaaria, Sloveenia, Portugal ning ka suurriigid Saksamaa, Prantsusmaa, Itaalia ja Hispaania.