"Me ei saa kaasa minna paanikaga ning jätta vaktsineerimata, sest me teame, et raske Covid-19 ise on väga oluline tromboosi põhjustav haigus," ütleb dr Veronika Palmiste.Foto: Erakogu
Uudised
18. märts 2021, 09:56

VERESOONTEKIRURG PATSIENTIDELE: kui pakutakse vaktsiini, siis palun võtke vastu!

Eri diagnoosidega inimesed muretsevad, kas nad tohivad ennast vakstineerida. Kas sellega võib kaasneda trombioht? „Nii nagu kõigilt arstidelt, küsitakse ka minu käest arvamust Covid-vaktsiinide kohta,“ kinnitab ka veresoontekirurg Veronika Palmiste.

Vaktsineerimise kohta küsitakse arsti arvamust nii meilitsi, telefonitsi või konsultatsioonide ajal. On päevi, mil pole ühtki konsultatsiooni, kus mingitpidi poleks ikka juttu vaktsineerimisest. 

„Mina kindlasti ei ole vaktsineerimise ekspert, kuid oma patsientidel palun kõigil vaktsineerimisega nõus olla. Ja mitte maailma heaolu pärast, vaid siiski nende enda tervise huvides,“ soovitab Palmiste.

„Kõik minu ateroskleroosiga patsiendid on riskigrupis, kellel ilmselt nakatumisel koroonaviirusega tekib raske Covid-19 oma oluliste tüsistustega.“ Arsti sõnul aga ei saa need patsiendid ainult kodus istuda, sest nad  peavad käima kontrollis.

„Teine küsimus on tromboosirisk. Me ei saa kaasa minna paanikaga ning jätta vaktsineerimata, sest me teame, et raske Covid-19 ise on väga oluline tromboosi põhjustav haigus. See tähendab, et tõenäosus saada Covidisse nakatumisel ulatuslik veeni- või ka arterisüsteemi tromboos on oluliselt suurem kui ühestki kasutusel vaktsiinist. Seega - kui pakutakse vaktsiini, võtke palun vastu!“