Karmen JollerFoto: Martin Ahven
Uudised
7. aprill 2021, 08:23

Karmen Joller: vaktsineerimise eesmärgid on arstide ja poliitikute jaoks kardinaalselt erinevad (101)

Vaktsineerimise juhtimine pole untsu läinud mitte selle pärast, et inimesed ei taha vaktsiini või on segadus AstraZeneca vaktsiiniga, leiab Karmen Joller. "Kriis ongi kriis selle pärast, et palju on uut, kiiresti muutuvat ja segast."

Perearsti sõnul on vaktsiinipoliitika põhiprobleemiks hoopis see, et vaktsineerimise eesmärgid on arstide ja poliitikute jaoks kardinaalselt erinevad.

"Arstide jaoks on asi lihtne," selgitab meedik, et vaktsineerida tuleb kiiresti võimalikult suur osa elanikkonnast, alustades kõige nõrgematest. "Kui samal ajal suudetakse vaktsineerida ka "vasakult", on see tervitatav juhul, kui riskirühmad seetõttu ei kannata."

"Kui vaktsineerimise juhtimisel arste ja eksperte ka päriselt kuulataks, oleks AstraZeneca vaktsiiniga seonduv ainus segadus, mida praegu avalikkusele selgitada tuleks: see on seotud kiiresti muutuva infoga kriisiaja teaduses," täpsustab Joller. 

Arstide jaoks poleks selle selgitamine ülemäära keeruline: kriisis muutuvate arusaamade selgitamine on meie igapäevatöö juba enam kui aasta.

"Meil on olemas teadmised ja kogemused.Samamoodi pole arstide jaoks probleem selgitada inimestele seda, miks riskirühmad kõigepealt vaktsineerida tuleks. See on ju lihtne ja loogiline. Harjutatud mitusada aastat," leiab Joller. Kuid ometi on ka arstidel äärmiselt keeruline orienteeruda olukorras, kus vaktsineerimist juhtiva asutuse arusaam riskirühmade olemusest iga päev muutub.

Kord on kõrgeimaks prioriteediks inimesed vanuses 80+, siis 70+ koos kaasuvate haigustega, siis kõik 65+ sõltumata kaasuvatest haigustest. Selle tulemusena suunatakse vaktsiine kord siia, kord sinna, rapsitakse.

"Senine tegevus ei vasta ekspertidega kokku lepitud vaktsineerimisplaanile. Seetõttu on praegu vaktsiinist ilma jäänud suur osa riskirühma kuuluvatest inimestest," pahandab Joller. 

Pereasrti sõnul on inimestele mitu kuud räägitud kahte sõnumit: 1. riskirühmad saavad vaktsiini perearsti juures ja neid kutsutakse, 2. vaktsineeri end niipea, kui võimalik.

Nädalavahetusel just nii tehtigi. Riskirühmade inimesed ootasid perearsti kõnet ja teised püüdsid end vaktsineerida niipea, kui võimalik.

"Ametnikele ja ministrile tuletan meelde: vaktsineerimise eesmärk ei ole Kõikide Eesti Inimeste Rahulolu Igal Ajahetkel. Vaktsineerimise eesmärk on Eesti inimeste elu ja tervise säilitamine ja selleks on kindel strateegia. Just nii näevad seda arstid. Nii nägid seda ka meedikud, kes nädalavahetusel vaktsineerisid," lausus meedik.

Jolleri sõnul poleks nädalavahetuse olukorda saanud tekkida, kui järgitud oleks ekspertidega kokku lepitud vaktsineerimisplaani. "Populism on saanud takistuseks arstide eesmärgile hoida inimeste elu ja tervist piiratud ressursside tingimustes. Ülikõrge nakatumisohuga ajal.Seepärast, palun südamest: kuulake, mida arstid ja teadlased soovitavad, ja laske meil neid soovitusi ise avalikkusele selgitada. Te ei saa võtta arstide rolli, teil pole haridust ega positsiooni, mis võimaldaks inimestele vaktsiinialast nõu anda või selgitada vaktsiinide jaotamise põhimõtteid. Kuulake arste ja teadlasi!"