NETS seadusemuudatuse vastane meeleavaldus Toompeal.Foto: Robin Roots
Eesti uudised
19. aprill 2021, 16:33

TÖÖ PARLAMENDIS: NETSi eelnõule tehti pisiremonti (8)

„Jutt sellest, et nüüd tekivad politsei- ja piirivalveametil (PPA) ning terviseametil hulk uusi õigusi, ei vasta tõele. Need õigused on korrakaitseseaduse alusel kogu aeg olnud nii terviseametil kui ka politseil,“ rõhutas sotsiaalkomisjoni esimees Siret Kotka, kelle sõnul tehti tänasel istungil nn NETSi eelnõule täpsustusi.

Sotsiaalkomisjoni tänasel istungil vaadati üle ja kiideti heaks nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse, lühidalt NETS, täpsustused, mille kohaselt võib korrakaitseorganit kaasata üksnes epideemiaga seotud häda- või eriolukorras ning selle kaasamise peab otsustama valitsus.

„Lisaks vähendatakse uuenenud eelnõus varasema versiooniga võrreldes trahvimäärasid ja paika jäävad praegu kehtivas seaduses olevad määrad nakkushaiguse epideemilise leviku tõkestamise nõuete rikkumise eest,“ selgitas sotsiaalkomisjoni esimees Siret Kotka.

Siret Kotka. Foto: Erki Pärnaku

Kui varem plaaniti füüsilist isikut karistatakse seaduses toodud nõuete rikkumisel rahatrahviga kuni 800 eurot ehk 200 trahviühiku, siis nüüd on selleks kuni 100 trahviühikut ehk 400 eurot. Samas langetati rohkem kui poole võrra juriidilise isiku rahatrahvi. Kui algselt võis see olla kuni 32 000 eurot, siis muudatuse järgi on see kuni 13 000 eurot.

„Pean väga oluliseks, et ühiskonnas ei leviks valeinfo ja valehirm. Rahva ja riigi vahel peab olema usalduslik suhe ning sellest oleme seadusloomes ka lähtunud. Meie eesmärk on jätkuvalt see, et iga Eesti kodanik end turvaliselt tunneks,“ lisas Kotka. „Eelnõu võimaldab PPA-l aidata terviseametit nii vähe kui võimalik ja nii palju kui vaja.“

Komisjon jätkab tööd eelnõuga homme.