Foto: Martin Ahven
Nädala TOP
29. aprill 2021, 21:33

Top | Sputnik või surm! (1)

Ida-Viru suhtumine vaktsineerimise on muidugi muljetavaldav – sureme, kui Spuktnikut ei saa. Võiks ju öelda, et isiklik mure, kui end süstida ei lase, aga kas saabki jääda nii, et kõik Eesti suuremad haiglad jäävadki täistuuridel huugama Ida-Viru vaktsiiniskeptikuid ravides ja elule turgutades, nii nagu see ka praegu juba toimub? Präänik, et vanuri süstimisele toimetaja saab ka ise boonusena süsti, ei tööta pikalt, kui nädala-paari pärast vaktsineerimine üle Eesti vabaks muutub. Milline on Kirde-Eesti positiivse hõlvamise plaan? 

Kojamees ja Ligi said pildile

Pärast seda, kui Isamaa Kojamees lebaskles riigikogu istungi ajal suitsu pahvides voodis, sai spekuleeritud, mis järgmiseks juhtuma hakkab, kui Leedus näiteks homovastane parlamendisaadik jäi kodukontoris kaadrisse koos palja meesterahvaga. Eestis tegi otsa lahti kohaliku poliitika enfant terrible Jürgen Ligi, kes paljastas kaamera ees alakeha, nimetades toimunut tehniliseks rikkeks. Ka saadik on inimene ning on näha, et tipudki on lockdown’ist väsinud.

Vaktsiini asemel kirikusse

Valitsus näitas piiranguid leevendades printsipiaalsust, kui ei andnud järele kirikutegelaste survele lõpetada keelud päev varem usupüha tähistamiseks. Tallinna linnapea andis keelule kohe natsionalistliku varjundi, sest keeld ei luba venelastel pühadeks kirikusse minna. Kaine mõistus näeks aga usukogunemises ohte, sest India ägab praegu koroonaplahvatuse laine käes, mis sai alguse masside kogunemisest suurel usupühal.

Generaatoripealinn Jõgeva

Terve Jõgeva rohkem kui ööpäevaks elektrita jäämine mahapõlenud alajaama tõttu vallandas vana küsimuse: kas elektriettevõtte kohus on tagada oma seadmeid hooldades varustuskindlus või peaksid ka elanikud ise isiklike kriisitagavarade eest hoolitsema ja varuma patareisid, akupankasid, joogivett ja kergelt tarbitavaid toiduaineid? Praegu läks isegi hästi, sest haigla ja mõni pood töötasid varugeneraatorite peal ja veevarustus tagati. Milline olnuks kriisiplaan aga siis, kui sama asi oleks juhtunud talvel kõva pakasega?  

Volber jääb ära

Et juba teist aastat järjest jääb ära maialguse suurjoomine, mil pealinna kesklinn muidu üheks suureks läbupaigaks muutus, peaks ju rahvatervisest hoolijatele vaid rõõmu pakkuma. Valitsuski sättis leevendamise nõnda, et volber ikka keeluaega jääks. Karta aga on, et ega peod pidamata jää, need kas toimuvad varjatult või lükatakse veidi suve poole edasi, et siis endast loom välja lasta. Või loota, et pandeemia suretab volbri igaveseks välja?