Foto: Tiina Kõrtsini
Uudised
7. juuli 2021, 17:07

Koroonaviirus on Eestis põhjustanud 11aastase lapse surma ja ühe surnultsünni (55)

Terviseamet kinnitas Delfile ühte varem aset leidnud, ent avalikkusele seni teadmata lapse surma COVID-19 tagajärjel. Samuti kinnitas amet, et COVID-19 tagajärjel on üks laps surnult sündinud.

Terviseametile edastatava haiglaravi aruandes need faktid ei kajastu. Uus teave on pärit Tervise Arengu Instituudi surma põhjuste registri andmetest.

„Siin peab aga tähele panema, et surmapõhjuseid vaatab Tervise Arengu Instituut (TAI) üle tagant järgi ning vajadusel tehakse korrektuurid,“ ütles terviseameti pressiesindaja Merilin Vernik.

Refereeritud artikli täistekst Delfis.

Tartu Ülikooli Kliinikumi lastekliiniku ägedate infektsioonide osakonna vanemarst-õppejõud Eda Tamm ütles ERRile, et lapsed põevad koroonat vanemaealistega võrreldes enamasti kergemalt. Tema sõnul on üldjuhul tegemist kergekujulise ülemiste hingamisteede infektsiooniga ning võib kulgeda ka üldse asümptomaatiliselt.

„Samas võib COVID-19 lastel kulgeda väga raskelt ja väga harva võib laps vajada ravi intensiivravi osakonnas,“ ütles Tamm. Tema sõnul võib haigus kulgeda raskemalt alla ühe-aastastel, krooniliste haigustega või immuunpuudulikkusega lastel.

„Üksikjuhtudel on lastel diagnoositud COVID-19 põdemise järgselt multisüsteemset põletikusündroomi, mille tagajärjel tekib lapse organismis ebatavaline põletikureaktsioon, mis võib kahjustada erinevaid organeid,“ ütles Tamm.

Kokku on Eestis surnud 1270 koroonaviirusega nakatunud inimest.