Pfizeri ja BioNTechi vaktsiin Comirnaty. Kas varsti läheb vaja ka kolmandat doosi?

Foto: Reuters/Scanpix
Uudised
9. juuli 2021, 15:46

Pfizer näeb vajadust ka kolmandaks vaktsiinidoosiks (49)

Ravimitootjad Pfizer ja BioNTech teatasid hiljuti, et soovivad peagi hankida ravimiregulaatoritelt heakskiitu, mis võimaldaks inimestel saada ka kolmanda vaktsiiniannuse – eelkõige on selle põhjuseks kiirelt leviv deltatüvi. Ettevõtted märkisid, et kolmandat annust võib vaja minna kuue kuni 12 kuu jooksul pärast täielikku (kahe doosiga) vaktsineerimist. Terviseameti teatel pole Eestis veel selle kohta mingeid otsuseid vastu võetud.

Hiljuti tehtud ühisavalduses teatasid ravimitootjad, et ehkki Pfizer/BioNTechi kaitse raskete haiguste eest püsis kuue kuu jooksul kõrge, on aja jooksul oodata sümptomaatiliste haiguste vastase efektiivsuse langust ja uute tüvede jätkuvat teket. Seda arvestades võib vaja minna ka kolmandat vaktsiinidoosi. Neljapäeval kuulutas Pfizeri teadlane dr Mikael Dolsten, et uue uuringu esialgsed andmed näitavad, et inimeste antikehade tase kerkib pärast kolmandat vaktsiinidoosi lausa viis kuni kümme korda (võrreldes kahe doosiga). Seetõttu plaanib Pfizer küsida lähinädalatel USA toidu- ja ravimiametilt, Euroopa ravimiametilt ja teistelt regulaatoritelt eriluba kolmanda süsti võimaldamiseks.

Dolsten märkis, et Suurbritanniast ja Iisraelist laekunud andmete kohaselt teeb Pfizeri vaktsiin kahjutuks ka viiruse deltatüve, mis on muutumas ülemaailmselt domineerivaks. Maailma terviseorganisatsiooni hinnangul on deltatüvi umbes 55% nakkavam kui näiteks Ühendkuningriigis palju pahandust põhjustanud alfatüvi. Pfizer ja BioNTech on veendunud, et kolmas doos aitab kiirelt leviva deltatüve vastu efektiivsemalt võidelda.

Tavavaktsiini kõrval on ravimitootjad välja töötamas ka spetsiaalset deltatüvega võitlevat vaktsiini – esimene tootepartii valmib BioNTechi tehases Mainzis, Saksamaal. Selle kliinilised uuringud algavad ilmselt augustis – tingimusel, et erivaktsiin saab heakskiidu.

Terviseameti meediasuhete spetsialist Kirsi Pruudel mainis Õhtulehele, et Pfizer/BioNTechi kolmanda doosi osas ei ole siinmail veel mingeid otsuseid vastu võetud, mistõttu pole võimalik seda täpsemalt kommenteerida.