Peaminister Kaja Kallas

Foto: Karin Jaanus
Eesti uudised
22. juuli 2021, 10:53

Kaja Kallas: vaktsineeritud võivad saada rohkem võimalusi ja vabadusi juba augustis, valitsus arutab seda täna (130)

Pärast perearst Karmen Jolleri palvet valitsusele eilsel terviseameti pressikonverentsil teatas täna hommikul peaminister Kaja Kallas, et ministrid arutavad juba neljapäeval vaktsineeritud inimestele rohkemate võimaluste ja vabaduste andmist vaktsineeritutele.

Joller ütles eile, et kuigi inimesi võib meelitada Covid-19 vastu vaktsineerima erinevate präänikutega, siis inimesed ei tule vaktsineerima, kui nad ei tea, et alates 1. oktoobrist nad ei saa teha üht või teist. „Toredad üritused nagu kinod, teatrid, laagrid peaksid olema avatud ainult vaktsineeritud inimestele,“ rääkis Joller.

Kallas tänas Facebooki postituses perearstide seltsi ja pereõdede ühingut, pidades mõtteid sisukaiks. Ta ütles, et osa ettepanekuid on valitsusel juba töös ning osa arutlusel. „Vaktsineerimisvõimalused peavad olema mugavad ja kättesaadavad ning teatud tegevusaladel, kus vaja nõrgemaid kaitsta, on põhjendatud nõuda töötajatelt vaktsineerimist;“ kirjutas peaminister.

Tema sõnul on olukord tõsine, kuna Delta-tüvi on Eestis domineeriv, nakkab 1,5 korda kiiremini ja levib ka õues. Ta ka lausus, et koroonaga nakatuvad nooremad inimesed, kes küll ei pruugi sattuda haiglasse, ent võivad kannatada haigusest põhjustatud vaevuste all mitu kuud.

„Kuna igaühel on Eestis võimalus end vaktsineerida, siis senikaua, kui uued tüved alluvad vaktsiinidele, ei hakka me ühiskonda kõigile sulgema. Selle asemel hakkavad vaktsineeritud saama rohkem võimalusi ja vabadusi. Valitsus arutab täna sellise võimaluste süsteemi kehtestamist augusti jooksul, kus näiteks näiteks kultuuri- ja meelelahutusüritustel, spordivõistlustel ja mujal tehakse erisused vaktsineeritule,“ lausus peaminister.

Kallas nentis, et üleminek toimub järkjärgult, et kõik osapooled jõuaksid end ette valmistada ja soovijad vaktsineerida. „See muutus on möödapääsmatu, et hoida ühiskond võimalikult avatuna ja majandus toimivana. Vaktsineeritud inimesed tagavad avatud Eesti. Vaktsineerimine on juba ammu kõigile kättesaadav – palun kasutage seda võimalust praegu kohe. Kui veel sel nädalal vaktsineerima minna, on see on piisav aeg, et saavutada sügise alguseks immuunsus,“ ütles peaminister.