Foto: Erki Pärnaku
Uudised
3. veebruar 2022, 16:47

Euroopa Komisjon teeb ettepaneku pikendada ELi digitaalse Covid-tõendi kasutust (34)

Neljapäeval tegi Euroopa Komisjon ettepaneku pikendada ELi digitaalse Covid-tõendi kasutust aasta võrra kuni 30. juunini 2023.

Covid-19 viirus on Euroopas endiselt laialt levinud ja praegu ei ole võimalik ette näha, milliseks kujuneb olukord 2022. aasta teisel poolel. Määruse kohaldamisaja pikendamine tagaks selle, et juhul, kui liikmesriigid säilitavad teatavad rahvatervise meetmed, saavad inimesed ELis reisides jätkata ELi digitaalse Covid-tõendi kasutamist.

„Me ei saa prognoosida, kuidas pandeemia edasi kulgeb, kuid me saame tagada selle, et kodanikel oleks jätkuvalt kasutada tõend, mis toimib ja mida aktsepteeritakse kõikjal, kuhu nad lähevad. Kui tõendi kasutust ei pikendata, võime jõuda olukorda, kus iga liikmesriik kasutab omaenda süsteemi, mis tooks palju segadust ja takistusi. ELi digitaalne Covid-tõend on olnud tõhus vahend ohutu ja takistusteta reisimise hõlbustamiseks,“ märkis õigusküsimuste volinik Didier Reynders.

Lisaks teeb komisjon ettepaneku määrust ka muuta.

  • Testide hulka, mille alusel tõend väljastatakse, tuleb lisada kõrge kvaliteediga laboripõhised antigeenitestid. Kuna Covid-19 testide järgi on suur nõudlus, on vaja laiendada diagnostiliste testide valikut.

  • Tuleb tagada, et vaktsineerimistõendile kantaks korrektselt kõigi isikule mis tahes liikmesriigis manustatud vaktsiinidooside arv, mitte ainult tõendi väljastanud liikmesriigis manustatud dooside arv. Inimesed, kellele on manustatud vaktsiinidoose mitmes eri liikmesriigis, on väitnud, et nende tõendile on märgitud vale dooside arv.

  • Tõendeid peab olema võimalik väljastada inimestele, kes osalevad Covid-19 vaktsiinide kliinilistes katsetes. Katsetes osalevatele inimestele väljastatavaid ELi digitaalseid Covid-tõendeid peaksid aktsepteerima ka teised liikmesriigid. Selle meetme abil julgustatakse Covid-19 vaktsiinide arendamist ja uurimist jätkama.

ELi digitaalse Covid-tõendi riigisisese kasutuse üle otsustavad edaspidigi liikmesriigid ise. ELi digitaalset Covid-tõendit käsitlevate õigusaktidega ei ole tõendite riigisisene kasutus ei ette nähtud ega keelatud (näiteks üritustele ja toitlustusasutustesse sissepääsuks).

Ettepanekut hakkavad arutama Euroopa Parlament ja nõukogu.