Foto: TEET MALSROOS
Uudised
10. aprill 2014, 20:27

Maksa puhastamine toob kergema kaalu ja rõõmsama meele (28)

«Sa oled see, mida sööd!» sõnab toitumisnõustaja Egle Koppel maksapuhastuse vajalikkusest rääkides. Seda põhitõde järgides ei tohiks tulla üllatusena, et organismgi vajab puhkust ja turgutust.

«Maksapuhastust tehakse paljude terviseprobleemide puhul, aga ka lihtsalt kevadväsimuse vastu võitlemiseks. Tõsi, boonusena langeb ka kehakaal,» räägib toitumisnõustaja Egle Koppel maksapuhastuse kasulikkusest.

Ta lisab, et tegelikult puhastab maks end ise ning eriti aktiivne on maksa detoksifikatsioon ehk puhastus kevadel, märtsis-aprillis. «Meil on võimalus seda protsessi omalt poolt takistada või hoopis toetada,» selgitab Koppel.

 

Toitumisnõustaja sõnul on maks keha kõige aktiivsem detoksifikatsiooniga tegelev organ ja tal on hämmastav taastumisvõime. Kuid sellest hoolimata koormatakse maks pahatihti üle nii toitude, jookide kui ka negatiivsete mõtetega.

Maksa ülekoormus toob tervisehädad

Parim abi on maksale see, kui vabastada ta vähemalt üheksaks päevaks ülekoormusest – maksarakud taastavad end nimelt just üheksa päevaga.

Toitumisnõustaja sõnul tuleb meeles pidada, et kui maksa filtreerimis- ja/või detoksifikatsioonisüsteemid on üle koormatud või ebaefektiivsed, satuvad vereringesse toksiinid, surnud rakud ja mikroorganismid. Immuunsüsteem moodustab nende suurte molekulide vastu antikehi, sest need on tema jaoks võõrad. Nii peab immuunsüsteem iga päev töötama suurel koormusel, on üle koormatud ja ärritatud. Sel põhjusel muutub immuunsüsteem nõrgaks ega suuda enam kaitsta sooletrakti, puhastada verd, võidelda põletikega ja teha palju muud kasulikku.

Kui maks toksiinidega enam toime ei tule, imbuvad need verre, kahjustades ka aju. Akne, sügelev nahk, allergiad, reflukstõbi, tumedad ringid silmade ümber, ülekaal, hemorroidid, veenilaiendid, pigmendilaigud, katune keel, raskekujulised menopausi sümptomid, kõrge vererõhk ja neerukivid on vaid mõned sümptomid paljudest, mida koormatud maks kaasa toob. Ka allergilised ja põletikulised häired, krooniline väsimus, kroonilised infektsioonid, soolepõletikud, polüskleroos, reumatoidartriit, skisofreenia ja hormonaalsed häired võivad olla tingitud just maksaprobleemidest või tekitada maksaga seotud hädasid.

Mida maksa puhastamine endast kujutab? Kuidas ja kui kauaks inimene talle harjumuspärasest loobuma peab? Egle Koppel sõnab, et maksapuhastusperioodiks tuleb menüüst kindlasti välja jätta alkohol, kohv, sigaretid, praetud ja grillitud toidud, pooltooted, transrasvad, suitsutatud ja tööstusliku äädikaga valmistatud tooted, kahjulikud E-ained, eriti säilitus- ja värvained ning maitsetugevdajad, pestitsiidid ja ravimid. Samuti peab loobuma kõigist rafineeritud toitudest, nagu valge suhkur, valge jahu ja sellest tehtud tooted, valge riis, õlid. Ka liha, muna, kala, mereannid ja piimasaadused on keelatud.

Maksapuhastust tuleb toitumisnõustaja soovitusel teha teadlikult ja süüa sel ajal toite, mis seda soodustavad. Näiteks taimetoidust hangib maks vajalikke mineraalaineid, mille varal ta suudab organismi kogunenud mürke paremini kahjutuks teha.

Sellise puhastuse korral, kus süüakse piisavalt värskeid aed- ja puuvilju, marju, täistera- ja kaunvilju ning vähesel määral pähkleid ja seemneid ning juuakse küllaldaselt puhast vett, ei teki toitumishäireid, tervete kudede kaotamist või elutähtsate organite rikkumist. Selline puhastus sobib enamikule inimestele, kui see just mingi spetsiifilise haiguse või tervisehäda puhul vastunäidustatud ei ole.

Väga hästi aitavad maksapuhastusele kaasa värsked puu- ja köögiviljad ning marjad. Need sisaldavad elusaid ensüüme, kiudaineid, C-vitamiini ja looduslikke antibakteriaalseid aineid ning fütotoitaineid. Maksa funktsioneerimist parandavad eriti hästi spargelkapsas, peakapsas, lillkapsas, punapeet, porgand, artišok, spargel, õun, ananass, melon, võilillelehed ja -juured ning teised tumerohelised lehtviljad, idandid ja võrsed, kurkum ning oomega-3 sisaldavad seemned, nagu lina-, chia- ja kanepiseemned.

Neist kõigist saab teha maitsvaid smuutisid, salateid, suppe ja hautisi.

Maksapuhastusperioodil tuleks ainevahetuse kiirendamiseks ja veresuhkru kõikumise vältimiseks süüa viis korda päevas.

Läbi raskuste hea enesetunde poole

Milline on maksa puhastamise ajal enesetunne? Kas kergem tunne ja paranenud tervis annavad endast kohe algul märku? Egle Koppel nendib, et nõnda see siiski pole – hoopis vastupidi. «Mida enam on kehasse mürkaineid kuhjunud, seda halvem on puhastuse ajal enesetunne. Tähtis on säilitada positiivne meeleolu, magada, puhata ning liikuda. Kindlasti tuleb juua palju vett ja lisaks maksa puhastavaid looduslikke taimeteesid, nagu näiteks võilillejuure- ja piparmünditee.

Apteegist tasub organismi turgutamiseks sel perioodil otsida vaid looduslikke ja lisaainevabu toidulisandeid, et maksale ebasoovitavate ainetega koormust mitte juurde tekitada. Heaks maksapuhastajaks on Koppeli sõnul klorella, artišok, maarjaohakas ja savi. Need ained on vabalt saadaval apteegi või looduspoodides. Retsepti maksa ravimiseks on vaja ainult siis, kui arst seda maksaprobleemide korral hädavajalikuks peab.

Egle Koppel rõhutab, et puhastumine aitab kehal vabaneda potentsiaalselt kahjulikest kemikaalidest, parandades ühtlasi ka elutähtsate eritusorganite, nagu maksa, neerude, soolestiku ja naha funktsioone.

«Maksafunktsiooni taastamise tulemuseks on kogu organismi tervisliku seisundi oluline paranemine ja immuunsuse tugevnemine,» kinnitab ta, et seda meetodit kasutades paraneb enesetunne ja suureneb energia juurdevool, pea muutub selgeks ja mõtted jooksevad paremini.

Ning mis kõige parem – langeb kehakaal ja seda tervislikul viisil.

Toitumisnõustaja sõnul võiks kaalulangetamise eesmärgil sellist puhastust rakendada ka paari kuu kaupa, sest aeglane kaalulangus on kehale tervislikum. Kuid mis kõige tähtsam – terve keha huvides on tark tervislikke eluviise ja toitumist järgida ka pärast maksapuhastuskuuri.