ÕHTULEHE KONTORILOOM: Saage tuttavaks Õhtulehe ajakirjaniku Küllike Roovälja 10aastase koera Nubluga. Tegu on teeneka meediakoeraga. Talle on tuttavad nii Postimehe, TV3, Kuku raadio kui ka Õhtulehe toimetus.Foto: Laura Oks
Eesti uudised
18. juuli 2014, 07:00

LEMMIKLOOM KONTORIS: tore kaaslane või tüütu segaja? (27)

Kolleegi koer võib olla kontoriroti jaoks nii stressi maandaja kui ka selle tekitaja. Üks ütleb, et lausa kardab, kui kutsa talle läheneb. Teine kiidab, et loomale tehtud pai on parim lõõgastus kiirel tööpäeval.

Tavaline tööpäev pealinna avatud kontoris. 20aastane Triinu istub oma toolile ja piidleb kümmekond meetrit eemal istuvat kolleegi Mallet. Õigemini viimase jalgeesist. Triinu ohkab. Jälle on kolleegil ühes neljajalgne karvanäss. Kiku on keskmise suurusega koer, kes paistab kui nunnu inglike.

"Kui ma vähegi ringi liigun, hakkab ta kohe urisema. Ta on nii ettearvamatu, ma tõesti kardan," kirjeldab Triinu.

"Mõistan, et ta kaitseb omanikku, aga ma ei saa aru, miks pean mina iga kord kartma, kui ta minu poole tuleb. Ta on veel üpris väike, kui oleks suurem… Ma ei julgeks oma kohal liigutadagi."

Naine pidi koeraga oma toitu jagama

Tema muret mõistab Merje, kel eelmises töökohas oli valida kahe koera vahel – kumb on häirivam? "Ülemusel oli hiigelsuur koer, mulle puusani. Pidi olema väga hästi kasvatatud, aga iga kord, kui kontoris lõunat sõin, pani oma koonu lauale ja üritas keelega mu karbist limpsata. Kui karbi ära viskasin, tõmbas koer selle prügikastist välja, lakkus ja näris."

Teisel kolleegil oli väike kotikoer. "Karvane tegelane, kellele lipse pähe seotakse. Klähvis kogu aeg – kui keegi tuli või läks, auto akna alt mööda sõitis või lind aknalauale maandus. Ainus viis teda vait saada oli kotti toppida ja lukk pealt kinni tõmmata, mis on muidugi eriti loomasõbralik."

Aga ega ainult koerad peavalu valmista. Eesti Loomakaitses Seltsist meenutatakse, et aastate eest tuli teade ühes Tartu reisibüroos peetavate väikeste papagoide kohta. Linnud lendasid kontoris ringi, kuidas Jumal juhatas, häirisid kliente ning kõrvalkontorite töötajaid. Loomakaitsjad avastasid, et linnupuurides olid hügieeniprobleemid ning sulelistel ei olnud kuskile varjuda – puurid olid igast küljest avatud.

Kui keegi on vastu, jäta lemmik koju

Koeraomanik Irene, kelle mops oli valdava osa kolleegide suur lemmik, ütleb, et esmalt tuleks küsida koera toomist kontorisse oma otsese ülemuse käest ja teiseks toakaaslaste käest.

"Kui kas või üks inimene on vastu, siis mina koera kontorisse ei tooks," märgib Irene. Irenel oli oma kabinet ning ülemused nõus.

"Teised töötajad minu koeraga kokku peaaegu ei puutunudki. Kellele ta meeldis, see käis ise mu toast läbi ja tegi pai. Kellele ei meeldinud, ei pidanudki teda nägema."

Üks Õhtulehe lugeja märgib, et tal on väike ettevõte. "Mul on juba kuues aasta kaks kassi igapäevaselt kontoris ringi tatsamas," märgib ta.

"Kliendid jumaldavad neid, kuid alati küsime, ega sellega probleemi ole? Kui on, viime loomad teise tuppa. Pisikesesse ärisse sobivad kassid ideaalselt."

Üks koeraga kontorit jagav naine sõnab, et kui loomad on treenitud, väikest kasvu ja sõbralikud, ei tohiks nende vastu midagi olla. "Vahel on kiirel tööpäeval ka mõnus loomale pai teha või lihtsalt vaadata."

Psühholoog: koerad annavad inimestele positiivset energiat

Loomaarst ja psühholoog Aivi Org räägib, et kassid ei taha oma keskkonnast välja minna ning nad on targem koju jätta, kuid koer tahab igal võimalusel peremehe tegemistes osaleda.

"Loodus on andnud loomadele uudishimu ja see vajab rahuldamist. Iga uus info, lõhnad, inimesed ja situatsioonid on looma jaoks kogemise ja õppimise koht, mis rikastab tema maailma."

Org selgitab, et loom peab oma füüsilist ning vaimset energiat kulutama ja kontoris kaasas käies on just see võimalus. "Energeetiliselt on loom puhas, temas pole kadedust. Inimesed, kes loomaga suhtlevad ja teda katsuvad, saavad positiivset energiat. See aitab maandada pingeid, stressitase läheb allapoole."

Ta toob välja, et olemas on isegi teraapiakoerad, keda kasutatakse näiteks haiglates. Org nendib, et loomulikult ei pea koerad kõigile meeldima. "Kuid kui sa koeri ei armasta, siis ei pea seda näitama välja viha ning pahameelega. Ära tee loomast välja, koer püüab selle energia kinni ning hoiab sinust edaspidi eemale."

Osadele koertele kontori kliima ei sobi

Eesti Loomakaitse Seltsile ei ole tulnud seni ühtegi teadet, et kolleegi koer või muu loom oleks tööl kedagi rünnanud.

Loomakaitseseltsi kommunikatsioonijuht Liisi Moosaar: Mõnele loomale meeldib kontoris kaasas olla, mõnele mitte. Mõnele koerale on palju meeldivam veeta terve päev koos omanikuga, käia temaga kontori lähedal õues jalutamas, tunda rõõmu omaniku töökaaslaste tähelepanust, paidest ja temaga tööpausi ajal mängimisest. Kindlasti lõbusam, kui üksinda kodus õhtuks saabuvat pererahvast oodata! Samas eelistab mõni loom aja veetmiseks pigem tuttavaid koduseinu, rahu ja vaikust, ning juba ainuüksi autosõit kontorisse, hulk võõraid inimesi ja lõhnu võivad temas stressi tekitada. Samuti ei sobi osadele loomadele kontori kliima, näiteks liiga soe ja umbne õhk. Kas sinu lemmikloom on kontoris õnnelik, tuleb osata hoolikalt tähele panna.

Millised kolleegid Nublule meeldivad

• Varem rannakülas aega veetnud Nublu hakkas hommikul Postimehe toimetusse tööle kaasa küsima 2007. aastal. Nublu lemmikuteks said Risto Berendson (vorst), Neeme Korv (võileivad) ja Silver Alt (maksavorst). Nublule ei meeldinud fotograaf Peeter Langovitsi kingad, mis pälvisid urina.

• Perenaise TV3e liikudes läks sinna tööle ka Nublu. Teletöötajate sööki Nublu ei kuritarvitanud, käis söömas kõrvaltoas Star FM-i toimetuses Liis Lusmägi porgandeid.

• Kuku raadio "Meretunni" ajal on Nublu vaieldamatud lemmikud Lauri Saatpalu, Hindrek Riikoja ja Ülle Madise pluss kogu uudistetoimetus. Postimehe piltniku kingade asemel uriseb Nublu nüüd Jüri Kuuskemaa peale.

• Õhtulehes kuulub Nublu jäägitu sümpaatia toimetaja Siim Randlale (vorst, liha, võileivad, küpsised, saiakesed jms).