ETTEVAATUST: Sõnumite saatmise ja internetis surfamisega kaasnevad terviseprobleemid ilmnevad alles hilisemas elus. Foto: Panthermedia/Scanpix
Uudised
29. juuli 2014, 07:00

SMSide saatmine võib infarktini viia

Mobiilisõnumite saatmine ja tundidepikkune arvutis küürutamine võib värske uurimuse põhjal eluiga lühendada. Mobla- ja tahvelarvutikasutajate kühmus asend võib põhjustada hingamishäireid ning viia hilisemas elus südame-veresoonkonna probleemide ja infarktiohuni.

Ühendkuningriigi kiropraktikute ühingu (UCA) kinnitusel võib halb rüht olla tervisele niisama kahjulik kui ülekaal, vahendab Daily Mail. Rühti halvendab ka kühmus asend, mida arvuti- ja mobiilikasutajad internetis surfates, sõnumeid saates ja mänge mängides sisse võtavad. Kui pea on langetatud ja õlad eespool, on lihased krampis ega lase korralikult sisse hingata. Ka roided ei liigu korralikult ning seetõttu ei suuda süda ja kopsud täie tõhususega töötada. Kuid ebaloomuliku asendi mõju ilmneb alles hilisemas elus, kui lülisamba moonutus, mida nimetatakse hüperküfoosiks, enneaegse surma ohtu suurendab.

Briti kiropraktik Edwina Waddell kinnitab Daily Mailile, et üha rohkem patsiente on arvuti ja mobiili kasutamise tõttu kühmus. "Õnneks ei pea see nii olema," lohutab ta ning utsitab inimesi arvuti ja mobiili näppimist piirama. Waddell soovitab tõsta mobiil või tahvelarvuti silmade kõrgusele – nii ei suuna me pead alla. "Paljud inimesed ei pruugi isegi märgata, et nende rüht on vildakas."