Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
12. oktoober 2014, 10:49

VAATA ÜLE: hea vormi 10 alust

Pärast pausi saad kergemini vormi tagasi, kui lähtud kümnest lihtsast nõuandest.

1. Harjuta end trennirütmiga. Pärast pikka pausi on lihtne ahvatlusele järele anda ja trennist poppi teha. Selle vältimiseks sea endale kindlad ja realistlikud eesmärgid ja tee kava, mis päevadel ja kellaajal trenni lähed. Planeeri sportlikku liikumist üle päeva ning hoia plaanist kinni.

2. Vaata üle oma trenniriided. Vali vastavalt treeningule sobivad trenniriided ja jalanõud. Siis on treening ohutu, mõnus ja mugav. Vahel lisavad uued spordirõivad ka motivatsiooni.

3. Suurenda oma igapäevast loomulikku liikumist. Võimalusi liikumiseks on palju: käi trepist, mine jalgsi tööle või toidupoodi, veeda vaba aega sõprade ja perega sportides.

4. Pea trennipäevikut. Pane iga kord kirja päev, millal trenni tegid või pikemalt liikusid, harjutamise kestus, mis trenni tegid ja kuidas ennast tundsid. Nii õpid oma keha paremini tundma ja saad jälgida, kui palju sa tegelikult liigud. Trennipäeviku saad osta poest, ise teha või veebis täita.

5. Tee koormustest. Koormustest annab ülevaate hetkevormist ja võimaldab treenida targalt, eriti koos pulsikellaga. Kordustesti vastupidavuse mõõtmiseks võiks teha 3–4 kuu pärast. Juba pärast kuuajalist harjutamist tunned end trennis paremini, kuigi mõõdetavad tulemused siis veel ei avaldu.

6. Kaalu ja mõõda ennast. Tee seda alati samas olukorras, näiteks hommikul. Oluline on end mõõta, sest kaal ei ole alati objektiivne vormi näitaja. Kui trenniga tuleb juurde lihaseid, siis kaal võib hoopis tõusta, aga käsivarre ümbermõõt näiteks väheneb ja oled seega paremas vormis. Mõõta võiks vöökohta, puusa ja reit kõige laiemast kohast ning käsivart.

7. Joo tavalist vett. Loobu magustatud veest ja magusatest jookidest trennis, sest neist saad liikudes kulutatud kalorid tagasi. Tavaline joogivesi kustutab ka paremini janu.

8. Ära ohverda liialt palju. Kui koostad endale salendava menüü, siis ära loobu liialt paljust. Kui sulle meeldib kooki süüa, siis tee tark valik, näiteks vali kreemikoogi asemel õunakook ja mõnule ühe tükiga pikalt, selle asemel et süüa ära pool pannitäit.

9. Paranda vormi aeglaselt. Ära proovi saada kiirelt saledaks ja trimmi. See töötab vaid mõneks ajaks, kuid võib jäädavalt kahjustada ainevahetust. Kui lased radikaalsest menüüst ja treeninguplaanist lahti, võtab keha tagasi endise vormi. Püsivad muutused võiksid avalduda kuu või poolteisega.

10. Premeeri end. Kui näed oma eesmärkide saavutamisel edu, siis premeeri end. Luba endale näiteks raamat või väikene koogitükk. See motiveerib sind edasi pingutama.