Riigikontrolör Alar KarisFoto: LAURA OKS
Uudised
6. november 2014, 14:05

Riigikontroll tuletab riigikogule meelde võimalusi tervishoiu rahastamise parandamiseks (3)

Tervishoiu rahastamist on võimalik parandada mitmel moel. Esimene võimalus on tervishoius kasutada raha efektiivsemalt ning riigikontroll on viimase kümne aasta jooksul teinud selle kohta mitmeid soovitusi.

Riigikontrolör Alar Karis andis esmaspäeva hommikul Riigikogu esimehele Eiki Nestorile üle Riigikontrolli aastaraporti, mis käsitleb Eesti riigi arengut ning rahanduse ja majanduse olukorda.

Muuhulgas nenditakse seal, et ravi kättesaadavuse parandamiseks ei jätku ravikindlustusraha.

Raport tuletab Riigikogule meelde, et riigikontroll on viimase kümne aasta jooksul teinud tervishoiu raha efektiivsemaks kasutamiseks teinud mitmeid soovitusi:

* Kuna meil on aktiivravihaiglaid liiga palju (s.t neile kõigile ei jagu samal ajal raha, patsiente ega töötajaid), tuleb viivitamatult korrastada haiglavõrk ning kujundada see ümber võrgustiku põhimõttel nii, et ennekõike osutatakse abi suurtes haiglates ehk nn kompetentsuskeskustes. Sotsiaalministeerium on selles osas astunud esimesi samme.

* Perearstiabisse suunatakse rohkem raha, et eriarstiabis ei peaks tegelema probleemidega,  mis on ennekõike perearsti pädevuses.

* Arendada tuleb e-tervisesüsteemi, mis võimaldaks tervishoius raha paremini kasutada.