MEELEAVALDUS: Töövõimeseaduses pettunud erivajadustega inimesed tõid riigikogu ette teerulli, et piltlikult näidata, kuidas nende arvamusest sellega üle sõidetakse.Foto: Arno Saar
Eesti uudised
19. november 2014, 07:00

Riigikogu ette meeleavalduseks kaasa võetud teerull trahvi ei toonud (1)

Eelmisel nädalal võtsid riigikogu ette töövõimereformi vastu meelt avaldama läinud puudega inimesed teerulli kaasa ja kuigi selle peale kutsuti politsei välja, pole kellelegi trahvi tehtud, sest rulli kaal on seadusega kooskõlas.

12. novembril, kui riigikogus töövõimereformiga seotud eelnõu oli teisel lugemisel, kogunesid puudega inimesed riigikogu ette meelt avaldama. Kaasa oli toodud teerullgi. Sellega soovisid meeleavaldajad näidata, et kui nende töövõimereformi kohta tehtud kriitikat arvesse ei võeta, on see puudega inimeste arvamusest teerulliga üle sõitmine.

Eesti Liikumispuuetega Inimeste Liidu juhatuse liige Tiia Sihver ütleb, et kohale kutsud politsei ei teinud neile trahvi. "Meil oli kõik tegelikult seadusega kooskõlas," tunnistab ta, et probleeme oleks olnud siis, kui teerull oleks kaalunud rohkem kui viis tonni. "See teerull oli alla viie tonni."

Kuigi Sihveri sõnul lubati riigikogust neid trahvida, ei ole seda siiani tehtud. "Ja vaevalt, et seda enam tehakse."

Politsei pressiesindaja Päivi Tirkkonen kinnitab, et asjas pole menetlust alustatud.

Selleks, et töövõimereform rutakalt vastu ei võetaks, on Sihveri ütlust mööda puudega inimeste esindus-organisatsioonidel, omastehooldajatel ja toetajatel plaanis täna teha pöördumine presidendi poole. Ta tunnistab, et töövõime-reformi mõte on hea, sest puudega inimesi on märgatud. Küll aga ei saa reformis olevaid kohustusi täita. Näiteks ei ole töövõimereformis arvestatud sellega, kuidas korraldada puudega inimestele, kellel puudub transpordivõimalus, hariduse omandamine ning kuidas jääb viipekeeletõlgi või isikliku abistajaga.

Samuti ei ole reformis pööratud tähelepanu neile, kes ei saa ligimese hooldamise tõttu tööl käia.