Põhja-Eesti Regionaalhaigla radioloogiakeskuse juhataja Maret Talk ja uudne 3Dmammograaf.Foto: Terje Lepp
Keha
21. november 2014, 13:40

Eestisse jõudnud uudne 3D mammograafia aitab rinnavähki veelgi täpsemalt avastada (1)

Põhja-Eesti Regionaalhaiglas on kasutusele võetud uudne 3D mammograaf, mis võimaldab usaldusväärselt uurida ka nooremate naiste rindu. Lähiajal alustab sarnane aparaat tööd ka Tartu Ülikooli Kliinikumis.

„Rinna tomosüntees on suhteliselt uus rinna radioloogilise uuringu meetod, mis meenutab veidi kompuutertomograafiat, võimaldades rinda uurida ühemillimeetriste kihtide kaupa," rääkis Maret Talk, Põhja-Eesti Regionaalhaigla radioloogiakeskuse juhataja täna toimunud Eesti Vähiliidu sügiskonverentsil.

3D mammograafia eeliseks on võrreldes tavamammograafiaga võimalus eristada kihiti rinnakoe peenstruktuure. See teeb Maret Talgi sõnul võimalikuks ka tihedakoeliste rindade võimalikult täpse uuringu. „Tänu sellele diagnostikameetodile paraneb kindlus sõeluuringu tulemusel naistele kindlamalt öelda, et neil pole rinnavähki, väheneb valepositiivsete tulemuste arv ja naiste ärevus, mis on seotud tagasikutsetega lisauuringuteks," rääkis Talk.

Samuti võimaldab 3D aparaat uurida ka nooremaid naisi, kelle rinnakud ongi röntgenoloogiliselt tihedamad.

Ka Kieli Ülikooli professor Friz Schäfer kinnitas konverentsill, et 3D mammograafia on, eriti koos 2D rekonstruktsioonide kasutamisega väga paljulubav tehnika.

Et Eestis on praegu aparaadid alles nii uued – Tallinnas on sellega tehtud paarsada uuringut ning Tartus alustab see tööd lähiajal – pannakse praegu paika ka kriteeriume, kes naistest 3D mammograafi saadetakse. „Eeldatavasti hakkame sinna suunama eelkõige nooremaid naisi," lausus Talk lisades, et ka annab uue aparaadi kasutuselevõtt võimaluse ümber vaadata praeguseid seisukohti rinnavähi sõeluuringu vanusepiiri laiendamiseks.

Eestis kutsutakse praegu nimelt rinnavähi sõeluuringule 50 – 62 aastaseid naisi. Paljudes riikides on kutsutakse rinnavähi sõeluuringule naisi alates 45 eluaastast. Ning ka ülemine vanusepiir on pikem. „Eesti ja Iirimaa on Euroopa Liidus kaks riiki, kus rinnavähi sõeluuringule kutsumine lõpetatakse, kui naine saab 62 aastaseks. Teistes riikides on ülemine vanusepiir 69," rääkis Talk. Et rinnavähk on naistel kõige sagedamini esinev pahaloomuline kasvaja, on Talgi sõnul kurb, et riik ei hooli naistest. „Miks, seda võiks poliitikutelt enne valimisi küsida," soovitas ta.

Rinnavähk on naistel kõige sagedamini esinev pahaloomuline kasvaja, mis moodustab rohkem kui viiendiku kõigist Eesti naistel diagnoositavatest vähkidest. Kokku haigestub Eestis igal aastal rinnavähki umbes 630 naist. Rinnavähk on aga varase avastamise korral igati ravitav haigus ning sõeluuring pakub varaseks avastamiseks võimaluse.

2013. aasta andmetel oli tervelt 76% sõeluuringu käigus avastatud rinnavähkidest varases staadiumis.