Inglismaal läbi viidud uuringu kohaselt sisaldab üks võtmekimp viis korda rohkem haigust põhjustavaid baktereid kui keskmine avalik WC-pott.Foto: ALDO LUUD
Hea nõu
8. detsember 2014, 13:47

Seitse igapäevast tarbeeset, mida peaksid oma tervise nimel puhastama

Sa kardad pisikuid ja pesed seetõttu paaniliselt käsi ning küürid tualetti. Kuid igapäevaelus sellest ei piisa – Shape.com toob välja seitse igapäevaselt kasutatavat äärmiselt räpast eset, mida tuleks oma tervise nimel samuti regulaarselt puhastada.

Padi. Oled sa oma elus ärganud kinnise nina või kerge peavaluga? Suurbritannias läbi viidud uuring leidis nii uutelt kui vanadelt patjadelt astmat tekitavaid baktereid ning erinevaid mikroskoopilisi satikaid nagu lesti, hallitusseeni ja ka surnud naharakke. Seejuures oli neid rohkem sünteetilistes patjades.

Igatahes peaks patju regulaarselt allergeenide eemaldamiseks puhastama kas keemilises puhastuses või neid pestes, hooldusjuhised leiad padja külge kinnitatud sildilt.

Hambahari. 27% hambaharjadest on saastunud kolibakteriga. Teadlased ongi tegelikult veendunud, et tops, kus sa hoiad oma hambaharja, on ilmselt vannitoa räpaseim.

Hambaharja puhastamiseks pese seda paar korda nädalas sooja seebiveega või nõudepesumasinas.

Kohvimasina veepaak. Kohvikannu ja filtrihoidjat puhastad sa regulaarselt, kuid millal sa viimati desinfitseerisid, nagu kasutusjuhend ette näeb, ka veepaaki? Uuringu järgi leiti poolte kohvimasinate veepaakidest hallitus- või pärmseeni.

Kohvimasina veepaagi puhastamiseks järgi tootja juhiseid, enamik neist soovitab abivahendina kasutada äädikat.

Võtmed kubisevad mikroobidest, ühe Inglismaal läbi viidud uuringu kohaselt sisaldab üks võtmekimp viis korda rohkem haigust põhjustavaid baktereid kui keskmine avalik WC-pott.

Võtmete puhastamiseks puhasta neid niiskete salvrättidega.

Telefon on käib teiega kõikjal kaasas ning on sooja keskkonna tõttu mikroobidele ja bakteritele ideaalne kasvulava, tõmmates pisikuid kõikjalt magnetina ligi.

Parim viis telefoni puhastada on desinfitseerimissalvrättidega. Puhastamise ajaks lülita telefon välja ja lase sel enne sisselülitamist korralikult puhata.

Kingapaeltel ja jalatsitel on Arizona ülikooli uuringu kohaselt sadu miljoneid mikroorganisme, seda on samapalju kui umbes 1000 WC-potil. See pole ka ime, sest maapinna lähedal koguvad paelad endasse kogu mustuse ja sopa.

Kingapaelade puhastamiseks pese neid sooja seebiveega või pesumasinas. Viimasel puhul pane paelad padjapüüri või pesukoti sisse, sest muidu võivad nad end ümber masina trumli mässida.

Rahakott. Rahakottki on inimesega kõikjal kaasas ning kipub sageli ka maha kukkuma. Uuringu järgi on keskmine rahakott mustem kui mõne büroo tualett.

Rahakoti puhastamiseks kasuta samuti niiskeid salvrätte või seebivett, riidest rahakoti puhul võib olla parimaks valikuks keemiline puhastus.