Arthur Lampitt ja tema abikaasa Betty pärast operatsiooni. Foto: Ekraanitõmmis (www.stltoday.com)
Keha
7. jaanuar 2015, 17:32

IMELUGU: arstid opereerisid 51 aastat pärast autoõnnetust mehe käest suunatulekangi välja (3)

Arthur Lampitt vigastas oma vasakut kätt 1963. aastal autoavariis. Nüüd, 51 aastat hiljem, opereerisid arstid tema vasakust käest suunatule kangi.

Arthur (75) sattus oma Thunderbirdiga avariisse 1963. aastal. Tema sõber tegi toona avariipaigal ka pilte ning juba siis märkas ta, et metallist suunatule kang on roolisamba kõrvalt puudus. Toona ei osatud sellele rohkem tähelepanu pöörata, kuigi pärast tervekssaamist oli Arthuri käel arm.

Kümmekond aastat tagasi näitas röntgen juhusliku läbivaatuse käigus, et mehe käe sees on umbes pliiatsisuurune metallpulk. Kuid kuna see valu ei põhjustanud ja lasi kätt täielikult kasutada, jäi asi sinnapaika.

Mõned nädalad tagasi kodus remonti tehes tundis mees oma käes aga midagi teravat. See oleks selgi korral jäänud tähelepanuta, kui arm ei oleks hakanud punnitama. Siis läks mees kätt arstile näitama. Arstid otsustasid võõrkeha käest eemaldada.

45 minutit kestnud operatsiooni käigus opereeriti mehe käest välja peaaegu 18 sentimeetri pikkune, üsna roostes suunatule kang. Arstid pidid nentima, et nii suuri võõrkehasid leiavad nad inimese seest üliharva, sest need tekitavad enamasti inimeste kehas põletikke. Ka Arthur peab nüüd mõnda aega antibiootikume tarvitama.

Suunatule kangi jätab ta endale aga mälestuseks. Võib olla teeb kuldsete kätega mees endale sellest näiteks võtmehoidja.