Foto: AOP
Keha
13. jaanuar 2015, 07:00

Viis asja, mille peaksid parema une nimel voodist välja heitma (3)

Hea ja kosutav uni vajab vaid jahedat pimedat magamistuba ja vaikust ehk keskkonda, mis eraldaks sind justkui muust maailmast. Mis on su magamistoas aga tegelikult?

Päris kindlasti on seal üht-teist, mis tegelikult ideaalsesse magamistuppa ei kuulu. Huffington Post toob välja vähemalt viis neist, mille võiksid kohe teise tuppa pukseerida.

Telefon. Kõik on kuulnud neid haledaid vabandusi, miks telefon peab voodi lähedal olema: sa kasutad seda äratuskellana, sa oled lähedastele võimaliku hädaabikõne jaoks kättesaadav, sul ei ole lauatelefoni ja pealegi armastad sa hilisõhtul oma Instagrami uudisvoogu värskendada.

Kuid – on olemas samapalju põhjuseid, miks telefoni käeulatuses hoidmine mõjub su unele hävitavalt. Kõige ilmsem: iga piiksumine või vibreerimispõrin häirib su und. Kuid probleemselt mõjub tegelikult ka telefonivalgus. Kõikvõimalike nutividinate helendavad ekraanid mõjuvad ajule nii, et pärsitud on loodusliku unehormooni melatoniini tootmine. Ning kui seesugune valgus on kogu aeg voodis, ongi uinumine raskendatud. Seega – jäta telefon parem teise tuppa või pane see lennurežiimile ning kasuta ärkamiseks hoopis äratuskella.

Töö. Kui on vaja tööasju ajada, kasutab inimene ikka helendavate ekraanidega süle- või tahvelarvuteid või nutitelefone ning need peaksid, nagu juba eelmises punktis öeldud, magamistoas olema keelatud. Magamistoast kontori tegemine ei ole mõistlik, sest aju peab harjuma, et selles paigas magatakse, mitte ei tehta tööd. Harvardi unemeditsiini osakonna andmeil teeb tervelt 80% noori voodis tööd. See ei ole teadlaste hinnangul hea, sest selline tegevus muudab vaimse seose magamistoa ja une vahel nõrgemaks.

Lemmikloomad. Paljud loomaomanikud armastavad oma lemmikutega ka voodit jagada. Kuid nii pole mingi ime, kui uni on katkendlik ja pinnapealne – iga kord, kui lemmikloom end liigutab, tekib oht ärgata.

Värske, tänavu avaldatud uuring näitab, et 30% loomaomanikest ärkab oma lemmiku pärast öösel vähemalt korra üles. Peale selle tassivad lemmikloomad voodisse nii olme- kui õietolmu, samuti kõõma. See on tervisele lisarisk, sest võib suurendada allergiliste reaktsioonide tekke võimalust.

Toit. Hommikusöök voodis kõlab küll glamuurselt, kuid pudi täis linad küll kindlasti mitte. Lisaks ei kuulu toit magamistuppa ka tervisliku unehügieeni seisukohalt. Magamistuba peaks hoidma kui pühapaika, kus käiakse vaid puhkamas.

Raamatud. Ka unehügieenist kõige teadlikumad inimesed patustavad aeg-ajalt enne magamajäämist hämaras veidi lugemisega. Uneeksperdid tuletavad aga ikka ja jälle meelde, et magamistoal olgu vaid kaks otstarvet ehk see olgu paik, kus vaid seksida ja magada.

Midagi pole teha, lugemine võib sõltuvalt raamatust olla nii emotsionaalne kui ka intellektuaalselt nõudlik tegevus ja nõuab ajuerksust ning see omakorda raskendab uinumist või toob kaasa halva une. Mõned leheküljed lugemist võib enne magamaminekut olla mõnusaks lõõgastuseks, kuid püüa seda teha väljaspool magamistuba.