USA president Barack Obama Tallinnas kõnet pidamas. Foto: MATI HIIS
Uudised
22. jaanuar 2015, 14:27

Barack Obama survestab personaalmeditsiini kasutuselevõttu Ameerikas (2)

Barack Obama ütles oma eilses kõnes, et soovib koos oma administratsiooniga anda uut hoogu Eestiski järjest rohkem päevakorda tulevale personaalse geneetilise informatsiooni kasutamisele, mis aitaks paremini ravida näiteks vähki ja diabeeti.

Et see saaks sündida, kutsus USA president Barack Obama oma eilses kõnes suurendama teadusuuringute rahastamist, et toetada investeeringuid personaalmeditsiini, vahendab Reuters.

"Ma tahan, et riik, kust õnnestus kõrvaldada lastehalvatus ning mis on kaardistanud inimgenoomi, astuks uude ajastusse võttes kasutusele meditsiini, mis võimaldab õiget ravi õigel ajal," ütles Obama. Ta tõi samas näiteks, et personaalne lähenemine meditsiinis on osadel patsientidel aidanud jagu saada tsüstilisest fibroosist.

Obama sõnul aitaks genoomiandmete täielik kasutamine tõhustada teadusuuringuid ning luua ravimifirmadel koostöös arstidega ravimeid igale inimesele isiklikult. See aitaks tema hinnangul säästa kümneid miljardeid dollareid, mis praegu kuluvad sõnul ebaefektiivsetele ravimitele.

Obama kõnele eelnes Inglismaal eelmisel aastal tehtud otsus, kus riigiettevõte seadis eesmärgiks teha kõigile ravikindlustatutele 100 000 genoomi järjestusanalüüs 2017. aastaks.