Õige kätepesu on tervise A ja O.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
30. jaanuar 2015, 12:48

Puust ja punaseks: kuidas pesta käsi

Kätepesu on oluline osa meie päevastest tegevustest. Tavapärasest tihedamini tuleks käsi pesta aga praegusel perioodil, ehk ajal, mil meid varitsevad kõikvõimalikud viirused.

Paraku on paljud eksiarvamusel, et haiguste ärahoidmiseks piisab lihtsalt sellest, kui käsi voolava vee all hoida. Wikihow.com toob välja kuus sammu, mis selles tähtsas toimingus olulised on.

1. Tee käed sooja veega märjaks.

2. Seep. Sobib igasugune seep, ka vedel. Tasub aga teada, et pesemisvahend ise ei hävita baktereid. Seda muidugi juhul, kui tegemist pole antibakteriaalse seebiga. Kuid viimane pole soovitatav ainuüksi seetõttu, et koos halbade bakteritega hävivad ka inimorganismile tarvilikud ehk head bakterid.

3. Hõõru hoolikalt käsi, sealhulgas ka randmeid. Ära ei tohi unustada küünealuseid. Kui kannad sõrmuseid, siis ole kindel, et ka see piirkond saaks seebitatud.

4. Pese käsi 15 kuni 20 sekundit. Kui kella käepärast pole, võid laulda ka "Õnne soovime sul..." refrääniosa - sellest peaks piisama. 

5. Loputa käed voolava vee all, hoides käsi suunaga alla. Samas jälgi, et sõrmeotsad vastu kraanikaussi ei puutuks. Koos seebiga kaovad su nahalt ka pahad bakterid.

6. Kuivata käed korralikult! Avalikus tualettruumis keera kraan kinni kasutades pabersalvrätikuid.

Head tervist!