Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta Tervis Plussis.
Aminohapped on tegijad (7)
Kõige olulisematest toitainetest, näiteks toiduvalkudest, kõneldakse sageli meedias kõige vähem, seevastu süsivesikutest ja rasvadest räägitakse vahetpidamata.
Kehavalkudel on asendamatuid üliolulisi funktsioone ainevahetuses, et keha talitlus oleks ideaalne. Ka geeniinfo realiseerub vaid vastavate valkude sünteesi kaudu. Inimkehas on üle 2000 ensüümvalgu, mis tagavad kõikide ainevahetusreaktsioonide toimumise, sealhulgas ka kehavõõraste ühendite kahjutukstegemise.
Hulk ainevahetuse elutähtsaid reguleerijaid on valgud (insuliin, glükagoon jt). Retseptorid on vajalikud hormoonide tööks, nägemisfunktsiooniks, raviainete toimeks jm – nende koostis ja töö on valkudepõhine.
Enamiku ainete, ka raviainete jõudmine toimekohta vajalikus hulgas ja vajaliku kiirusega pole võimalik transportvalkudeta: verealbumiin transpordib rasvhappeid, punaliblede hemoglobiin kindlustab hapniku liikumise, transferriin kannab edasi rauda jne.
Meie ellujäämise/kaitse igapäevased alustalad on valgulised antikehad, hüübimisfaktorid, vere pH regulaatorvalgud jm. Kokkutõmbevõimelised valgud tagavad lihaste talitluse.
Biomembraanide valgud, küünte ja juuste keratiin, kõõluste kollageen, kromosoomide histoonid jm on vajalikud nii ehituslikult kui ka kaitseks. Spetsvalgud tagavad, et geenidelt kirjutatakse info maha täpselt ja õigeaegselt. Valkudel on ka energeetiline roll, kuid võrreldes süsivesikute ja lipiididega väiksem. Tark Loodus ei lõhu ülitähtsaid valke lihtsalt energia saamiseks!
Kõik see on aga tagatud vaid juhul, kui valkude ehitusosi aminohappeid on inimkehas kogu aeg piisaval hulgal ja nõutavates vahekordades. Seetõttu ongi ülitähtis parima kiirusega, parimas vahekorras ja koostises aminohapete inimkehasse jõudmine.
See on võimalik bioloogiliselt kõrge kvaliteediga toiduvalkude igapäevase piisava söömise kaudu. Ehitamaks üles kehaomaseid valke, aga ka nukleiinhappeid, ja kasutamaks aminohappeid paljudeks muudeks elutähtsateks ülesanneteks (vererõhu regulatsioon, närvitalitluse tagamine jm), peab inimorganism saama aminohappeid, seda enam, et üheksat neist ta ise ei valmista.
Vajame iga päev bioloogiliselt väga häid toiduvalke, mis seedetraktis lõhustuvad aminohapeteks ja mida imendumisjärgselt kasutavad keharakud paljudel ülivajalikel eesmärkidel.
Toiduvalgud on seega unikaalsed asendamatud makrotoitained, mille puhul on eluliselt tähtis nende kvaliteet inimorganismi jaoks. Kui toidukraam sisaldab toiduvalke, milles on rohkesti ja inimkeha rakkudele sobivaimas vahekorras asendamatuid aminohappeid, on see kõrgkvaliteediga toiduvalkude allikaks (nt muna, linnuliha, kala, piimatooted).
Taimsetest valkudest
Kui toidukraam ei anna koostiselt inimkeha kehavalkudega sarnaseid toiduvalke (loe: aminohappeid), on nende toiduainete valgud inimorganismi koostist ja tipptalitlust silmas pidades madalama biokvaliteediga (nt taimsed valgud).
Eks ikka leidu mõningaid, kes üritavad mis tahes põhjusel inimkeha kompositsiooni, koostist, ainevahetust ja talitlust samastada taime omaga, olgu selleks aprikoos, apelsin, uba, hernes või soja. Normaalselt sööjad on aga ka ülitolerantsed ja kui tegemist on täiskasvanud inimesega, siis las käia.
Endale illusioonide loomine ja oma kehaga eksperimenteerimine pole ju keelatud. Peaasi, et ei muutu hüperaktiivseks ega hakka oma lastele, kolleegidele ja teistele oma toitumisaktsioone peale suruma.
Tüüpmanipuleerimine, mille kohaselt palju erinevat taimset toidukraami kombineerides saab inimorganism nende valkudest kõik aminohapped kätte, pole aga tõsiseltvõetav mitmel põhjusel.
Kogu see ränk segu tuleb ju seedetraktil põhjalikult läbi hekseldada. See on äärmiselt suur energia- ja materjalikulu, võrreldav nõela otsimisega heinakuhjast. Nii häiritakse aga ka terve hulga toidukomponentide normaalset imendumist, suure kiudainesisaldusega toidukraam halvendab valkude seedumist ja nendes leiduvate aminohapete kasutamine on väheefektiivne.
Organismi satub eri taimedega ka hulk inimkeha ainevahetusele mittevajalikke ühendeid ning nendega toimetulek põhjustab samuti teatud ekstrakulutusi. Nii et võta asju ikka mõistusega ja ära lase ennast lollitada.
Tea
- Pidev ja normaalne valkude süntees ja uuenemine on organismis ülioluline, vältimaks haigusi, tagamaks igal hetkel kaitset ohtlike faktorite, bioloogiliste objektide vastu ja võimaldamaks kehal efektiivselt võidelda haigustega.
- Parimaks talitlemiseks, kaitseks jm vajab inimorganism, et iga päev jõuaksid verre kõik aminohapped (sh asendamatud aminohapped) parimates kogustes ja keharakkudele võimalikult sobivates suhetes. Selle tagab vaid normaalne söömine.
- Normaalne (ainevahetuspõhine) söömine on lihtne, mittekulukas ja väga bioefektiivne ning tagab ainsana selle, et parima kiirusega, parimas vahekorras ja koostises jõuavad ka vajalikud aminohapped sinu organismi käsutusse. See ongi ju sinu organismi soov!
Kommentaarid