Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
21. veebruar 2015, 17:54

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta Tervis Plussis.

Millal algab menopaus? (23)

Olen 49aastane. Aeg-ajalt ning üsna suvalistes kohtades lähen üle keha kuumaks ja hakkan õhetama. Mis see on ja mis mind kõige paremini aitaks?

Külli Erlang (naistearst): Järsku tekkivad külma-, kuuma- ja higistamishood on tüüpilised üleminekuperioodi vaevused. Menopaus kujuneb naistel keskmiselt 50–52 aasta vanuses. Sellele eelneb mõne aasta pikkune üleminekuperiood ehk perimenopaus.

Sellel ajajärgul lõpetab munasari järk-järgult funktsioneerimise. Algul muutub menstruaaltsükli pikkus ja regulaarsus ning lõpuks jääb menstruatsioon üldse ära.

Lisaks võivad kaasuda mitmesugused sümptomid: külma-, kuuma- ja higistamishood, ärevus, meeleoluhäired, unehäired, seedehäired, tupekuivusest tingitud seksuaalelu probleemid. Samuti ohustab naisi menopausi järel rohkem osteoporoos ja ka südame-veresoonkonnahaigusi esineb neil siis sagedamini.

Vaevuste leevendamiseks on oluline õige elustiil: korrapärane töö- ja puhke- režiim, liikumine ja tervislik toitumine. Abi võib olla ka apteegi käsimüügis pakutavatest taimset päritolu preparaatidest.

Kõige efektiivsemalt aitavad aga hormoonasenduspreparaadid. Soovitatav on pöörduda oma naistearsti poole, et teha günekoloogiline läbivaatus ja leida teile kõige sobivam ravimeetod.