Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
19. veebruar 2015, 14:35

Millist kahju võib teha näiliselt süütu tualettpaber su tervisele? (7)

Tualettpaberit kasutades ei mõtiskle sa selle üle ilmselt sageli – pühid, mis on vaja ja teed edasi oma igapäevategemisi. Kuid ekspertide hinnangul ei pruugi tualettpaber olla alati nii ohutu kui tundub, sest võib sind kõige õrnema koha pealt vigastada .

"Tualettpaberi tekitatud mikrohaavad pole ekspertide hinnangul sugugi nii haruldased, kui võiks arvata," nendib Baltimore meditsiinikeskuse arst Marc Leavy portaalis Yahoo Health.

See on põhjustatud lihtsast ajaolust. Kui suur osa tualettpaberitootjaid panustab ka paberi pehmusele, siis mõni odavam tualettpaber kipub olema nii kare, et toimib inimese privaatsetes paikades liivapaberina.

Sageli on karedad keskkonnasõbralikud tualettpaberid, ümbertöödeldud materjalidest valmistatud paberist on eemaldatud mitmed kiud ning see vähendab paberi pehmust.

Sellised paberid on levinud kontorites, restoranides või teistes avalikes tualettruumides, kus ilmselgelt koonerdatakse hügieenitarvikute arvelt. Kui sellise paberiga aga korduvalt oma tagumikku pühkida, ärritab paberi jäme tekstuur sinu privaatseid paiku, tekitades sinna ka mikroskoopilisi haavu.

Need pisikesed haavad põhjustavad ärritust ja ebamugavustunnet ning isegi tekitada paistetust. Lisaks pakuvad need mikroskoopilised haavad erinevatele bakteritele soodsa juurdepääsu sinu organismi ning nii oled sa ohustanud mitmetest ebamugavatest infektsioonidest, näiteks kuseteede põletikust.

Nii et igal juhul oleks mõistlik kasutada pehmet tualettpaberit, et vältida terviseprobleeme allpool vööd. Kuid, ka neid tuleb valida targalt, sest värv- ja lõhnaainetega immutatud paber võib tundlikumatel inimestel tekitada naha ärritusi.

Eriti vastuvõtlikud sellistele asjadele on naised, sest nad peavad paberiga mitu korda päevas tõmbama üle oma tundliku piirkonna – häbememokkade koed on väga õrnad ja seetõttu eriti vastuvõtlikud ärritajatele. Seetõttu soovitavad eksperdid naistele vaid lõhnastamata valget, pehmet ja õrna tualettpaberit.