Parim kaitse leetrite vastu on õigeaegne vaktsineerimineFoto: Vida Press
Uudised
26. veebruar 2015, 14:15

Parim viis leetritest hoiduda on õigeaegne vaktsineerimine

Ettevaatust! Euroopas möllav leetripuhang kogub järjest tuure (8)

Aasta alguses Euroopas alanud leetrite puhang kogub tuure – nüüdseks möllab haigus juba kaheksas riigis, seejuures Berliinis suri sellesse vaktsiinvälditavasse haigusesse 18. veebruaril 18-kuune põnn.

ÜRO terviseagentuuri andmeil on Euroopas leetreid diagnoositud seitsmes riigis, kokku alates 2014. aasta algusest 22 149 juhtu. Leetrid möllavad Kõrgõzstanis, Bosnias ja Hertsegoviinas, Venemaal, Gruusias, Kasahstanis, Itaalias, Saksamaal ja Austrias. Haigusjuhte on teada ka Sloveenias. Samuti on Reutersi andmeil sadu leetritesse haigestumise juhte ka Ameerika Ühendriikides ning Kesk-Aafrikas. Eestis ei ole veel ei mullu ega tänavu ühtegi leetrijuhtumit registreeritud.

Maailma tervishoiuorganisatsioon WHO kutsus kolmapäeval Euroopa riike üles vaktsineerima ülimalt nakkuslike leetrite vastu, sest on vastuvõetamatu, et laste haigus levib Euroopas taas nii laialdaselt, kirjutab The Local. WHO Euroopa juhi Zsuzsanna Jakabi sõnul on eriti vastuvõetamatu, et pärast 50-aastasi pingutusi luua turvaline ja efektiivne vaktsiin, mis on saadaval ja kasutuskõlbulik, toovad leetrid ikka kaasa surmasid.

Leetrid on väga nakkav haigus ja kulgevad inimesel reeglina raskelt. Leetritesse haigestunud inimestega soovitatakse mitte kokku puutuda.

Viini meditsiinikõrgkooli viroloogi Heidemarie Holzmanni sõnul on leetrid sageli alahinnatud haigus, sest igal viienda haigusjuhtumi puhul esineb komplikatsioone. Halvimal juhul võib leetrite kulgemisel tekkida surmav ajupõletik. Senise statistika kohaselt sureb kaks patsienti tuhandest leetritest saadud põletikesse.

Olulisim viis leetritest hoiduda on õigeaegne vaktsineerimine, kuid vanemad järavad aina enam lapsed vaktsineerimata. Sageli usutakse, et vaktsiinid põhjustavad lastele püsivaid kahjustusi, näiteks autismi.

Berliinis lapse elu nõudnud ja terve kooli sulgema sundinud leetrite puhang on vähemalt Saksamaal vallandanud debati vaktsineerimise kohustuslikuks muutmise teemal. "Kui kaalul on laste elud, kes ei ole võimelised ise enda eest otsustama, peaksime lõpetama arutlemise ja jääma selle juurde, mida ütleb meile teadus," kutsus Saksamaa suurima tervisekindlustuse pakkuja AOK Bundesverbandi juht Jürgen Graalmann vanemaid üles oma lapsi vaktsineerima.