Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
11. märts 2015, 09:35

Kolm hormooni, mis takistavad üleliigsete kilode kadumist (7)

"Ma jälgin kõiki reegleid, kuid ikka ei kaota kaalu. Mul on aeglane ainevahetus. See on geneetiline – mul pole võimalik kaalu langetada. Tervisliku toitumise põhimõtted minu puhul ei tööta. Ma kaotan viis kilo ja tagasi tuleb neid kümme."

Kui sa korrutad endamisi kasvõi üht neist mõtetest, on su kaalu langetamise ebaõnnestumise põhjuseks tõenäoliselt hormoonid.

Enamik inimesi nimelt ei tea, et põhiline, miks kaal kõigist jõupingutustest hoolimata ei lange, on hormoonid. Eriti naistel on kaalu raske langetada, mõnikord isegi võimatu, kui nende hormoonid ei ole omavahel tasakaalus.

Kõige tõenäolisemalt on sel puhul süüdlaseks üks allolevast kolmest hormoonist, kirjutab MindBodyGreen.

1. Östrogeen on naissuguhormoon. Meestel on seda ka, kuid meestel on selle hormooni tase organismis lihtsalt madalam. Kuid östrogeeni üleküllusest on ohustatud nii mehed kui naised.

Östrogeenitaset vähendada ja nii ka kaalust alla võtta aitab lihtne nipp: söö kilo köögivilja päevas. Köögiviljas sisalduvad kiudained aitavad östrogeenitaseme langetamisele kaasa.

Soovituslikult peaksid naised sööma 35-45 grammi kiudaineid ja mehed 40-50 grammi kiudaineid päevas. Et kiudainete koguse tõstmine ei tooks kaasa kõhuhädasid, suurenda seda tasahilju, näiteks viie grammi kaupa igal päeval.

2. Insuliin. Üks kahest ameeriklasest on kimpus nii diabeedi kui ülekaalulisusega. Ülekaalulistel ei püsi insuliini tase aga tasakaalus. Süsivesikuterohket toitu süües veresuhkru ja insuliinitase tõuseb järsult ning see toob kaasa kehale hetkel mittevajalike süsivesikute salvestumise rasvana. Pidev insuliinitaseme kõikumine suurendab võimalusi kehale mittevajaliku rasva kogunemiseks.

Võimalusi, kuidas insuliinitaset tasakaalustada, on mitmeid. Kindlasti aitab see, kui juua jooki, mille valmistamiseks tuleb panna klaasi vee sisse kaks supilusikatäit õunaäädikat. Eriti mõistlik on seda juua enne süsivesikuterohke toidu söömist.

3. Kortisool. Stressihormoonina tuntud kortisool on seotud ka depressiooni, toidusõltuvuse ja suhkru ladestamisega kehasse. Kõige selle tulemusena läheb inimene lihtsalt paksuks.

Kortisoolitaseme taastamiseks oleks mõistlik teha kofeiinitarbimises paus. Lisaks sellele, et see mõjub kehakaalule hästi, aitab see kaasa ka parema une tekkele ning stressitaseme langetamisele.