Foto: PantherMedia / Scanpix
Psühholoogia blogi
14. aprill 2015, 12:46

Psühholoogia blogi: mida teha paanikahoogudega? (2)

Mis on paanika ja kuidas sellega toime tulla, sellest ma lähemalt kirjutangi. Paanikahäire võib esineda paanikahoogudena, mis tekivad sellistes olukordades, kus reaalne oht puudub. Paanikahäirele on iseloomulikud: südamekloppimine, valud rindkeres, lämbumistunne, higistamine, nõrkus, lihaste tõmblused, hirm surra, kardetakse kaotada enesekontroll või minna hulluks.

Paanikahäirega inimesele on omane aistingute väärtõlgendused. Kui näiteks on südamekloppimine, siis arvatakse, et kohe saadakse infarkt või kui on õhupuudus, arvatakse, et lämbutakse.

Üks võimalus, kuidas oma paanikahoogudest võitu saada, on minna psühhoterapeudi juurde, kellega koos on võimalik arutada, millised olukorrad sinus tekitavad paanikahoogusid. Paanikahoogude puhul aitab kui pidada paanikamõtete päevikut ja oma mõtteid vaidlustada.

Paanikapäevikusse tuleks kanda situatsioon, mis paanikat tekitab, peamised kehalised ja vaimsed aistingud, väärtõlgendused ja koos terapeudiga arutada, milline on ratsionaalne tõlgendus olukorrale.

Näiteks mõelda, et kuidas ma tean, et paanika põhjustab infarkti. Mis paneb sind arvama, et ärevus tekitab infarkti?.

Paanikahoogusid ei vähenda, kui hakkad neid olukordi vältima, mis sinus ärevust tekitavad. Oma paanikasümptomitega tuleb hoopis töötada ja selleks sobib hästi käitumiseksperiment. Patsiendile tuleb selgitada, milleks on vaja selist eksperimenti läbi viia. Koos terapeudiga on hea analüüsida, mida kardetud olukord endaga kaasa toob.

Oma paanikahoogudega tuleb tööd teha ja nedest on võimalik vabaneda, kuid see võtab aega. Alla ei tohi anda ja tuleb uskuda endasse, et on võimalik paanikahoogudest vabaneda. Kognitiiv-käitumuslik teraapia on väga tõhus paanikahäirete ravis.

Oluline on, et inimene usuks oma toimetulekusse paanikat tekitava olukorraga ja ei reageeriks üle, sellele olukorrale mõeldes, mis võib veelgi rohkem kardetud  olukorra tõenäosust suurendada.

Selge on see, et paanikahäirega  tuleb spetsialisti poole pöörduda, sest mida varem kardetava olukorraga tööle hakatakse, seda kergem on sellest vabaneda.

Paanikahoogudest on võimalik lahti saada ja selle häire all ei pea keegi kannatama. Kui sindki vaevavad paanikahood, siis leia endale see aeg, et pöördus psühhoterapeudi poole, kes oskab sind sinu probleemis aidata.