Foto: Daisy Lappard
Uudised
20. aprill 2015, 17:26

Kuidas maitseb sigurikohv? (1)

Lahustuv sigurikohv on huvitav valik

Erinevatest viljadest kohvitaolisi jooke on jõudnud müügile päris palju − eelkõige just sellepärast, et klassikalisele kohvile otsitakse ehk tervislikumaid alternatiive. Seekord võtsime testimiseks sigurikohvid, ja mitte kõik, vaid ainult lahustuvad.

Sigurikohv on kohv ainult tinglikult − tegemist on kuivatatud sigurijuurest jahvatatud pulbriga, milles puudub kofeiin ja mida seetõttu saavad juua inimesed, kes tervislikel või muudel põhjustel kofeiiniga tooteid juua ei soovi. Tervislikkus ongi siguri puhul kõige olulisem argument, sest selle joogi maitse meie testijatele väga ahvatlev ei tundunud, kuigi mekkijate seas leidus ka neid, kes sigurikohvi tarbivad − küll jahvatatud, mitte lahustuval kujul.
Kõik joogid olid müügil 100grammistes pakendites, välja arvatud Maadlexi ekstrakt, mille purgis leidus toodet 200 grammi.
Kõik meie testijad proovisid sigurikohvi lisanditeta, kuid kindlasti muudab oluliselt maitset, kui lisada piima ja/või suhkrut. Mida me siis avastasime? Siguri lõhn tekitas palju elevust, sest tunti väga erinevaid nüansse, alates pähklitest ning lõpetades mulla ja seentega. Samad maitsed leiti ka joogist endast, kuid kõige suuremaks üllatuseks osutus hoopis siguri naturaalne magusus ja mitme toote puhul ka veidi šokolaadine järelmaik. Sigurit peamiselt iseloomustavad maitsed tunduvad siiski olevat mõru ja hapu ning selle tasakaalustamata jätmine saigi mitme toote komistuskiviks.
Sigurikohve testis seitse inimest, maksimaalselt oli võimalik saada 5 punkti.

Lahustuv sigur Babuškin Hutorok -  NAISTE LEMMIK!

Punkte 3,9

Kilohind 18.9

Koostis: siguriekstrakt; 276,5 kcal, 4 g valke, 64,9 g süsivesikuid, 0,1 g rasvu, kiudaineid pole märgitud. Toodetud Venemaal.

Arvamus: Maitse on tummine, magus ja pähklimekiga, kindlasti kõige “kohvilikum”. Mõnusalt mahe ja kreemjas, seda joovad kindlasti isegi lapsed. Kõige suurem miinus on lõhn, see oli mitme testija jaoks ebameeldiv, isegi kui jook maitses. Ainus toode, mis teenis ühelt testijalt maksimumpunktid ja millele keegi ei pannud ühte.

Lahustuv sigur Zdorovje

Punkte 3,3

Kilohind 17.6

Tooteinfo puudub. Toodetud Venemaal.

Arvamus: Mõrkja maitsega ja meenutab päris kohvi, aga on hästi mahe ja veidi magus. Lõhn peaaegu puudub. Jääb veidi iseloomutuks ja tekitas küsimuse, kas tassi pandav kogus peaks äkki olema tavalisest suurem.

 

Lahustuv sigur Leroux 

Punkte 3

Hind 31.9

Koostis: 100% lahustuv sigur; 316 kcal, 3,6 g valke, 57 g süsivesikuid (25,7 g suhkruid), 1,1 g rasvu, 31,8 g kiudaineid. Toodetud Prantsusmaal.

Arvamus:  Esimese asjana üllatas joogi seenelõhn ja seent oli justkui tunda ka maitses. Päris huvitav jook, aga mitme proovija jaoks veidi mõrkjas ja jätab suhu hapuka järelmaitse nagu päris kohv. Suhkruga võiks juua.

Lahustuv siguriekstrakt Maadlex Chicory 

Punkte 2,1

Kilohind 14.95

Koostis: 70% kuivainesisaldusega pastataolist siguriekstrakti; 288 kcal, 9,4 g valke, 60,5 g süsivesikuid, 0,1 g rasvu, 31,8 g kiudaineid. Toodetud Eestis.

Arvamus: Teistest oluliselt tugevama ja hapuma maitsega, meenutas kohati liiga kauaks masinasse seisma jäänud kohvipära. Enamiku jaoks liiga kirbe, tahab kõrvale kindlasti suhkrut ja piima.

Lahustuv sigur Premium

Punkte 2

Kilohind 21.9

Koostis: 90% röstitud siguri ekstrakti, 10% inuliini; 300 kcal, 5,5 g valke, 80 g süsivesikuid (7,4 g suhkruid), 0 g rasvu, 65,7 g kiudaineid. Toodetud Ukrainas.

Arvamus: Lahustub aeglaselt ja kipub tükki jääma. Liiga hapu lõhn, seisnud kohvi maitsele lisandub veider mullane lisamekk ja pärast joomist jääb suhu tugevalt kibe maitse. 

Miks on sigur hea?

Siguri kõige olulisem toitaine on inuliin. See on fruktoosijääkidest koosnev lahustuv kiudaine, mida nüüdisaegne toitumisteadus hindab kui prebiootikumi ja just see annab sigurikohvile magusa maitse. Prebiootikum soodustab inimese seedesüsteemis kasulike piimhappebakterite paljunemist.

Kiudained teevad kõhule muudki head − kaitsevad organismi kolesterooli ladestumise eest ning parandavad oluliselt raua omastamist. Siguris on palju ka mineraale, eriti kaaliumi-, magneesiumi- ja fosforiühendeid. 2013. aastal tehtud uuring leidis, et sigurikohvi tarbimine puhastab suuõõnt bakteritest ja mõjub antibakteriaalselt kogu organismile. Lisaks on sel seenevastane toime. Põletikuvastane toime mõjub hästi ka maksale, vähendades selle kolesteroolisisaldust, ning leevendab liigesevalusid ja -jäikust.

Sigurikohvi proovimist võiksid kaaluda inimesed, kes soovivad kaalus alla võtta või on hädas kõhukinnisusega. Sigur vähendab söögiisu, tõhustab organismi sapitootlust ja nagu juba eespool mainitud, parandab seedimist. Enamgi veel − kuna inuliin ise ei seedu, haarab see kehast väljudes endaga kaasa toksiine ning mõjub ergutavalt ka vere glükoositasemele. 

Samuti on märgatud, et sigur mõjub positiivselt vereloomele ja turgutab maksa tööd. Tänu  põletikuvastasele toimele on sigur hea kõigile, kellel on tromboosioht. Tervise paranemist siguri tarbimisel on uuringute käigus täheldatud ka kardiovaskulaarsete hädade korral, näiteks arütmia, tahhükardia ja fibrillatsiooni puhul.

Kõigile ei sobi

Raseduse ja rinnaga toitmise ajal tasub siguriga siiski olla ettevaatlik ja seda pigem vältida või süüa-juua väiksemates kogustes. Inuliini mõju ei ole veel piisavalt uuritud, aga on leitud seoseid ohtra siguritarbimise ning menstruatsiooni alguse ja raseduse katkemisega.

Esineb ka siguriallergiat. Ettevaatlikud peaksid olema ka sapikividega hädas olevad inimesed, sest sigur stimuleerib sapitootmist.