NurmenukusalatFoto: MATI HIIS
Keha
27. aprill 2015, 17:09

Pungad põske! Nii saad nendes peituva väe endasse! (4)

Pidu on algamas. Pungad punnitavad punud pungile. Maa on nagu avanev emaüsa: sealt sirutuvad välja taimelapsed, täis kasvamise väge. Põõsastel ja puudel on tunda liikumist, energia on pääsenud liikvele. Ta voolab mööda puu ja põõsa nähtamatuid sooni igasse pungakesse, ammutades jõutoitu ärganud maapinnast. Milline vägi ja jõud on igas pungakeses!

Nurmenukusalat

Kui vaatan õitsvaid nurmenukke, valdab mind suur armastus ja rahu. Armastan siis kõike enda ümber – kevadist õhku, pungi, lõhnu ja hääli. Nurmenukk rahustab ja ütleb, et kõik on korras, vaata, kevad õitseb sinu hinges. Ta avab hinge armastusele. Sa hakkad armastama nii iseennast kui ka teisi suurepäraseid inimesi enda ümber. Nurmenuku abi vajav valu on tingitud armastuse puudumisest või sellest, et tunned, et oled jäänud üksi ja vajad hoolitsust.

Nopi paar peotäit nurmenukulehti ja haki need peeneks. Lisa pool klaasi kuivatatud tükeldatud õunu. Vala hulka veidi lahjendatud õunaäädikat või astel-pajumahla. Lisa pisut soola ja natuke mett. Sega õrnalt.

Võilillejuured

Neid on õige aeg kevadel maa seest kaevata ja kuivatada. Kui teed jooki kuivatatud võilillejuurest, saad mõrkja tee. Kui teed jooki kuivatatud ja röstitud võilillejuurest, saad kohvi. Võilillejuur puhastab maksa ja seetõttu ka nahka. Nii et kui murdeealistel on probleeme aknega, tuleks kevadel kohe võilillekuuriga alustada.

Hundinuiajuured

Ka neid on hea kevadel koguda. Aromaatseid värske lõhnaga juuri saad lisada salatile huvitava maitseelamuse saamiseks. Nad on heaks kõhurohuks ja C-vitamiini allikaks.

Pohlalehed

Neid korjatakse just pärast lume sulamist. Kuivata ja kasuta organismi sooladest puhastamiseks, tehes nendest teed. Tee valmistamiseks hoia pohlalehti 15 minutit nõrgal kuumusel. Joo seejärel.

Jõhvikad

Kevadised vitamiinid lume alt. Muidu hoitakse neid keldris ja purgis vee sees, aga ka emake loodus oskab kuremarju väga hästi säilitada. Jõhvikad sisaldavad looduslikku säilitusainet, joodi, C-vitamiini ja on tugevad valuvaigistid. Nii et pärast lume sulamist soojad sokid ja saapad jalga ning sohu kuremarju noppima!

Kasemahl ja kasepungad

Kask on minu lemmikpuu. Kase heledad tüved ja nendele graatsiliselt langevad oksad roheliste südamelehtedega tekitavad minus positiivse energia. Väga naiselik puu, mille alla tahan alati minna ja kus tunnen end alati täituvat üdini naiseliku energiaga.

Kask kingib oma sõpruse neile, kes lähenevad talle armastusega, ta soosib siiraid inimesi.

Kask rõõmustab lapsi ja lohutab naisi, hävitab haigusi tekitavaid mikroobe. See on tundlik puu, ta äratab inimestes intuitiivseid jõude, muudab nad sensitiivseteks. Kask on leebe ja hoolitsev, vabastab hirmust ja kõhklusest, muretsemisest.

Vala kaussi üks liiter kasemahla, pane sinna sisse kolm peotäit kuivatatud metsamarju (mustikaid, jõhvikaid, pohli, metsmaasikaid), sega hulka 2 sl mett. Lase supil seista tund aega. Nüüd oled saanud tõelise metsaenergia. Läbi puu vooganud vedelik sisaldab endas kõiki kase tervendavaid omadusi. Metsamarjad mitmekordistavad seda võimsat energiat, andes edasi metsa rahu ja ülevustunde. Võimas supp.

Kasepungad näpista okste küljest veel enne, kui nad hakkavad leheks arenema. Kasepungateed vajad siis, kui kehast tarvis jääkaineid välja ajada. See ajab higistama, suurendab uriinieritust ja mõjub valuvaigistavalt.

Ravitee: vala kasepungadele kuum vesi ja hoia 15 minutit. Tee on kibe, kuid väga mõjus. Kui tahad teha külma kevadise ilmaga sooja joogiteed, siis vala pungadele peale kuum vesi, hoia minuti jagu ja seejärel joo.

Mustasõstra- ja tikripungad

Puhkevad pungad on täis eluenergiat. Kogu taime kasvuenergia on kogunenud praegusel ajal neisse pisikestesse maitsvatesse nupsukestesse. Mina saan sellest kasvujõust osakese. Tunnen suus intensiivset mõrkjat maitset. Minu sülg kannab info taimede eluenergiast igasse rakku. Ma olen täis elulusti ja tegutsemistahet. Kevad minus on puhkenud.

Korja pool klaasi mustasõstrapungi, pool klaasi tikripungi. Riivi kolm porgandit ja lisa pool klaasi üle talve pudelivees hoitud pohli. Pohl on põhjamaine toonikum. Ta sisaldab looduslikku säilitusainet, andes ka sulle sellest osakese. Sega ained kokku ja vala peale veidi astelpajumahla, kui vaja, lisa näpuotsaga meresoola.

Pajukoor

Pajukoort on väga hea korjata just nüüd, kevadel, siis tuleb ta kõige paremini oksa küljest lahti. Tõmba koor ära, lõigu tükkideks ja laota kuivama. See on parim valuvaigisti, palavikualandaja ja keha mürkidest puhastaja külmal ajal. Looduslik aspiriin ja kiire vee väljutaja. Isegi podagra puhul kiire aitaja ja leevendaja. Pajukooretee: pane pajukooretükid potti ja aja vesi keema. Hoia kuumas 15 minutit. Tee on ilus roosa ja seda rohtu pole üldse paha juua. Proovi järele ja sestpeale on see tee alati sinu hädaabi-rohukapis.

Naat

Söö otse metsast või rohumaalt ja nii värskena kui võimalik. Nii on ta hea “lihava” maitsega, annab suurepärast energiat ja aitab puhastada organismi talvel kogunenud jääkainetest.