Kui viskad nalja, on see hea hingele ja kehale ning aitab asju näha õiges valguses ja positiivsena.Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
13. mai 2015, 15:32

Kümme kasulikku soovitust kroonilise haigusega toimetulekuks

Toimetulek haigusega tähendab elu olemasolevates tingimustes, mille juures tasub meeles pidada, et kohanemine terviseprobleemiga ei tähenda mugandumist, see on aktiivne muutuste tegemise protsess. Mis võiks aidata kroonilise haigusega toimetulekul?

* Tee nalja. See on hea hingele ja kehale ning aitab asju näha õiges valguses ja positiivsena. See omakorda aitab olukorra tõsidust vähendada, mis on eriti oluline tõve algfaasis – kaitseb inimest emotsionaalse ülekoormuse eest ja lubab haigusega järk-järgult harjuda. Pea meeles, et midagi naljakat leidub igas päevas!

* Liigu regulaarselt. See turgutab nii keha kui ka vaimu, treeningu tulemusel kehas vabanevad enorfiinid parandavad meeleolu ja aitavad leevendada valu, paljude haiguste ennetamisest rääkimata.

* Toitu tervislikult. See on inimese hea enesetunde üks olulisemaid külgi ning avaldab otsest mõju nii vaimsele kui ka kehalisele tervisele.

* Osale aktiivselt tervishoius. Õpi oma keha tundma. Hangi teavet oma terviseprobleemi ja seda leevendavate raviprotseduuride kohta – küsi arstilt, loe, kuula raadiot, jälgi televisiooni. Arvesta ka tuttavate nõuandeid, kuid ravi end siiski arsti ettekirjutuse järgi.

* Hoia lähedasi suhteid. Igaüks vajab armastust ja lähedaste toetust. Kroonilise haiguse puhul aitab see toetus kohaneda muutustega ning toetab toimetulekut. Et stressitekitavad kroonilised haigused ei hakkaks suhteid lõhkuma, tuleb endale oluliste inimeste jaoks piisavalt aega leida ja neile oma tunnetest rääkida. Eriti tähtis on kõnelda ausalt haiguse mõjust suhetele. Seda teemat ei tohi vältida, sest nii tekivad suhetesse vaid lisapinged.

* Suhtle. Aus ja otsene suhtlemine meditsiinitöötajate, pere, sõprade ja teiste inimestega on aluseks vaimse ja füüsilise tervise hoidmisel ning ka lähisuhetes. Arstki oskab sind paremini ravida, kui sa talle endaga toimuvast ausalt ja otsekoheselt räägid.

* Toida hinge. Leia endale tegevused, mis tekitavad hea enesetunde, mis panevad sind tundma ennast terviklikuna ja elujõulisena. Loe näiteks raamatuid.

* Vähenda stressi. Seda täiesti vältida pole võimalik, ent kui leiad viisid argisündmustega toimetulekuks, hoiad oma energiat ja ka stressitase on madal. Ära ela ühiskonna nõudmiste järgi, sest oluline on, et sa ise end hästi tunneksid. Hoia elu lihtne ja naudi lihtsaid asju, mis elul pakkuda. Suurepärane stressimaandaja on kindlasti lemmikloom.

* Ela rahulikult. Sea tegemist vajavad asjad järjekorda iseenese energia ja olemasoleva aja järgi. Kõigepealt tee tähtsamaid ja kiireloomulisemaid asju ning seejärel neid, milleks veel energiat jagub.

* Ära unusta tulevikku. Ole valmis kohtuma probleemidega, mis haigusega kaasnevad. Määra kindlaks ka oma kaugeim tulevikuperspektiiv ja julge unistada. Unistuste poole liikumist alusta väikeste sammude kaupa, selmet tahta kõike ühekorraga.