Päikeseprillid kaitsevad silmi ka liivalt, veelt ja päikeselt tagasipeegelduvate kiirte eest.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
25. mai 2015, 12:05

Ettevaatust, päike võib kahjustada ka silmi!

Kui pärast päikesepaistelise päeva õues veetmist on silmades tunne, nagu silmamunad oleksid kaetud liivaga, on tahtmine küsida: kas päike võib praadida rohkemat kui nahka?

Kuigi see võib tunduda kummaline, on ka silmad päikesepõletusest ohustatud, kirjutab Men´s Health. Päikesepõletust silmades nimetatakse fotokeratiidiks ehk sarvkesta valguspõletuseks - see põhjustab silmades valu ning nägemise ajutist hägustumist.

Kõige enam on inimesed fotokeratiidist ohustatud suvel, kui UV-kiirgus on tugevam ja inimesed veedavad ilma päikeseprillideta palju aega õues. Päikesekiirgus peegeldub silmadesse tagasi nii veelt, liivalt kui kõnniteelt.

Esimene, mida teha, kui silmad tunduvad olema päikesest põletatud, on minna silmaarstile, sest põletikuline protsess võib vajada antibiootikumiravi. Ilma selleta võib nägemine kahjustuda.

Õnneks fotokeratiit siiski kaob mõne päeva jooksul.

Liigne päikese käes viibimine võib viia ka silmade või silmalau vähi tekkeni, hoiatavad arstid ja soovitavad oma riski haigestuda vähendada 100% UV-kiiri blokeerivaid päikeseprille. Need kaitsevad silmi ka kuivatava tuule eest.