Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
25. mai 2015, 12:54

Insuldihaigele võib voodist väljatulek esimesel päeval pärast haigestumist olla eluohtlik (3)

Varajane aktiivne mobiliseerimine pärast insulti vähendab tõenäosust, et ravitulemused kolme kuu möödumisel on head.

Hiljaaegu uuriti 56 insuldikeskuse 2104 patsienti viiest erinevast riigist. 45% uuringus osalenud patsientidel oli mõõdukas või raske insult, 26% olid rohkem kui 80 aastat vanad ning 24% patsientidest said trombolüüsi koe plasminogeeni aktivaatoriga, vahendab portaal Med24.

Varase mobiliseerimise grupis hakkasid patsiendid voodist väljas liikuma keskmiselt 18 tundi pärast insulti haigestumist (tavalise ravi grupis keskmiselt 22 tundi) ja neil oli keskmiselt 6,5 teraapiasessiooni (tavalise ravi grupis keskmiselt 3 sessiooni).
8% varase mobiliseerimise ja 7% tavalise ravi gruppi randomiseeritud patsientidest surid; mittefataalseid tõsiseid kõrvalnähtusid esines vastavalt 19% ja 20% patsientidel.

Immobilisatsiooniga seotud tüsistuste esinemissagedus ei erinenud gruppide vahel oluliselt.

Kolme kuu möödumisel insuldist oli tavalise ravi grupi patsientide keskmine tulemus parem kui varase mobiliseerimise grupi patsientide oma. Iseseisvalt käia suutvate patsientide protsent oli mõlemas grupis sarnane nii 7 päeva kui ka 3 kuu möödumisel insuldist.

Varane mobiliseerimine võis olla kahjulikum intratserebraalse hemorraagia ja raskemate isheemiliste insultidega patsientidel, kuid erinevused ei olnud statistiliselt olulised.

Uuringu tulemused ei tähenda, et insuldiga patsiendid peaksid päevade viisi voodirežiimil olema, paljud varasemad uuringud on näidanud, et varane mobilisatsioon esimeste päevade jooksul on seotud paremate kaugtulemustega. Käesoleva töö põhjal tundub siiski, et väga varane voodist välja tulemine esimese ööpäeva jooksul tulemusi täiendavalt ei paranda ja võib olla ohtlik.