Probleemid voodielus võivad viidata madalale testosteroonitasemele.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
4. juuni 2015, 13:10

Meestele: märgid, et testosteroonitase on hakanud langema (12)

Testosterooni peetakse ennekõike meessuguhormooniks: seda toodetakse munandites, see aitab peenisel, munanditel, kehakarvadel ja puberteedi ajal ka häälel areneda. See hormoon vastutab ka seksuaalfunktsioonide, näiteks sperma tootmise, sugutungi ja erektsiooni saamise eest. Testosterooni vähenemine toob mehele kaasa rea tervisehädasid.

Mida vanemaks mehed saavad, seda vähem toodab nende keha testosterooni ning see põhjustabki muutuseid nii füüsilises ja vaimses tervises. Samas ei pea seda tänapäeval niisama kannatama – kui madal testosteroonitase hakkab mõjutama igapäevast elu, oleks mõistlik lahenduse leidmiseks nõu pidada arstiga.


Kuidas aru saada, et testosteroonitase on hakanud langema? Healthmeup toob välja mõned märgid.

• Seksiisu puudumine. Testosteroonil on tähtis roll mehe libiido juures. Kui testosterooni tase väheneb, väheneb ka seksiisu. Vanemaks saades on libiido langemine normaalne, kuid järsk sugutungi puudumine näitab liiga madalat testosterooni taset.

• Probleemid erektsiooni saamisega. Testosteroon stimuleerib seksiisu ning aitab kaasa ka erektsiooni saamisele. Kui sul on sellega probleeme, võib olla põhjuseks madal testosterooni tase.

• Väiksem sperma hulk. Testosteroon mõjutab ka sperma tootmist. Mida kõrgem on testosterooni tase, seda rohkem on spermat. Kui märkad, et seemnepurske ajal on sperma kogus vähenenud, võta seda ohumärgina.

• Munandite kokkutõmbumine. Madal testosterooni tase mõjutab ka mehe munandeid ja võib põhjustada munandite kokkutõmbumist või pehmemaks muutumist.

• Vähem energiat. Ka energialangus on seotud madala testosterooni tasemega ehk väsimus võib painata ka pärast korralikku ööund.

• Juuste väljalangemine. Puberteedi ajal mõjutab testosteroon kehakarvade kasvu. Mida vanemaks mees saab, seda vähem toodab keha testosterooni ja juuksed võivad hakata välja langema. Kui karvad langevad välja järsku ja suures koguses, võib asi olla madalas testosterooni tasemes.

• Uneprobleemid. Madal testosteroonitase koos vähese energiaga mõjutab unekvaliteeti ja võib põhjustada unetust. Samas peatab unepuudus testosterooni tootmise.

• Emotsionaalsed muutused. Madala testosterooni tasemega kaasnevad ka emotsionaalsed muutused: see võib tekitada depressiooni ja kurbust, mõjutada enesekindlust ja põhjustada keskendumisraskusi.

• Vähenenud lihasmass. Et testosteroonil on tähtis roll lihaste kasvatamises ja tugevamaks muutmises, võib juhtuda, et madal testosterooni tase põhjustab lihasmassi vähenemist ja lihaste nõrgemaks muutumist.

• Kuumahood. Nagu naistel menopausi ajal, võib meestel testosterooni taseme vähenemise tõttu esineda kuumahoogusid.